Modernizacija rafinerija − prioritet

- Naftna industrija Srbije (NIS) će tokom 2008. godine dosta pažnje posvetiti realizaciji projekata na podizanju tehničko-tehnološke pouzdanosti rada postrojenja u obe rafinerije, pančevačkoj i rafineriji u Novom Sadu − kaže Nikola Garić, pomoćnik izvršnog direktora "NIS Petrola" za investicije. Istovremeno će biti završeni i zaostali ekološki projekti. Rekonstrukcija rezervoarskog prostora u Rafineriji nafte Pančevo je u potpunosti završena, tačnije, ističu u kolektivu, tokom 2007. godine je rekonstruisan 31 rezervoar, a u novosadaskoj rafineriji ovi poslovi tek predstoje. Ostali projekti na zaštiti životne sredine su u Rafineriji nafte Pančevo poodmakli i finalizacija tih radova očekuje se u drugoj polovini 2008. godine. 

Kašnjenje u realizaciji započetih projekata uzrokovano je teškoćama nastalim pri nabavci opreme, ali i nedostatkom sredstava. Sve je finansirano sopstvenim sredstvima, iz amortizacije, a takav način finansiranja opteretio je tekuće poslovanje i stvorio loše uslove za rad. Zato je prioritetan zadatak obezbeđenje stabilnih izvora finansiranja, koji će omogućiti realizaciju planiranih projakata u većem procentu nego do sada. Planirana sredstva u 2008. godini za Rafineriju nafte Pančevo iznose 114 miliona evra, a za Rafineriju nafte Novi Sad 31,8miliona evra. 

Zabrinjavajuće je to što se finansiranje još uvek odvija iz sopstvenih sredstava, što nisu određena sredstva za investiranje, niti su obezbeđeni stabilni izvori finansiranja, pa su u prva dva meseca ove godine za obavljene radove već napravljeni dugovi prema izvođačima. U ovoj godini, u rafineriji nafte Novi Sad, od ukupno planiranih sredstava, za realizaciju započetih projekata predviđeno je 400 miliona dinara, dok je za obavezne projekte, tačnije, projekte zaštite životne sredine, čiju su realizaciju naložili državni organi, planirano 286 miliona dinara. Planirana ulaganja u projekte za razvoj i poboljšanje poslovanja su 783 miliona dinara, dok je 835 miliona dinara predviđeno za investiciono održavanje postrojenja, u koja nije ulagano u prošloj godini zbog zastoja u radu.

("Pregled")

Pogledajte još