ŽENA PILOT KOJA INSPIRIŠE: Napravljena barbika u čast Besi Kolman

Kompanija "Matel" "lansirala" je novu "barbiku" sa likom Besi Kolman, kao deo serije "Inspiring Women" u čast njenog rođendana 26. januara i predstojećeg početka niza manifestacija pod imenom – "Black History Month".

Kolmanova je bila prva žena pilot čiji su roditelji bili crne puti i indijanskog porekla, a njen uspeh je inspirisao druge pilote koji "su drugačiji", da zasluže svoje mesto u toj profesiji.

- Održavanje Besinog nasleđa je rad pun ljubavi za moju porodicu, i ponosni smo što prepoznajemo njenu odlučnost i dostignuća u avijaciji tako da nastavljamo da delimo pionirski duh moje tetke sa onima koji prate njeno delo i kojih ima svih uzrasta - rekla je Điđi Kolman, rođaka Besi Kolman.

"Matel" će ovu "barbiku" raditi u saradnji sa neprofitnom organizacijom "Aviation All-Stars" koju je osnovala Điđi Kolman i stipendira studente i upoznaje ih sa mogućnostima koje nosi karijera u avijaciji, kao i neprofitnom organizacijom "Girls Wtite Now".

Kolmanova je rođena 1892. u porodici poljoprivrednika u Teksasu, a prvi put se zainteresovala za letenje dok je živela u Čikagu.

Zbog njene rase i pola, škole letenja u SAD tada nisu htele da je prime, ali to je nije sprečilo. Naučila je francuski jezik i preselila se u Pariz da pohađa školu vazduhoplovstva.

Godine 1921. postala je prva crnkinja koja je dobila pilotsku dozvolu i počela je da izvodi vratolomije u vazduhu nad Sjedinjenim Državama.

Ali njena karijera je prekinuta. Tokom vežbe za proslavu Prvog maja u Džeksonvilu na Floridi, njen avion – kojim je upravljao njen mehaničar, se prevrnuo. Kolmanova, koja nije bila vezana pojasom, preminula je sa 34 godine.

- Nadamo se da će kroz ovu lutku više ljudi otkriti Besinu priču i biti inspirisani njenim delom i voljom da uspe - rekla je Điđi Kolman.

Izvor: RTS
Foto: Mattel.com/Promo

Pogledajte još