Za rešavanje kriza 45 miliona

U okviru Programa za planiranje i reagovanje u kriznim situacijama američke organizacije za međunarodni razvoj USAID, danas se u Novom Sadu potpisuje sporazum o saradnji sa šest vojvođanskih opština, saopštila je američka ambasada u Beogradu. Sporazum s predstavnicima Bečeja, Bele Crkve, Kovačice, Plandišta, Sečnja i Žitišta potpisuje direktor USAID Programa za planiranje i reagovanje u kriznim situacijama Majkl Pilsberi. Osim ambasadora SAD Kamerona Mantera, sastanku prisustvuju i predstavnici Skupštine Vojvodine, Izvršnog veća Vojvodine, Sekretarijata za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju Vojvodine, Stalne konferencije gradova i opština, kao i gradonačelnici ovih šest opština. Ovaj program pomaže opštinama da se što bolje pripreme za reagovanje u vanrednim situacijima, razvijajući sisteme za planiranje, reagovanje, otklanjanje posledica i preventivu. 

Tih šest opština će se sporazumom uključiti u aktivnosti USAID-a u jačanju i izgradnji lokalnih kapaciteta, čime se broj opština koje sarađuju s ovom organizacijom povećao na 41. 

"USAID je izdvojio 45 miliona dolara za podršku naporima opština u Srbiji da poboljšaju prevenciju kriznih situacija i reakciju u takvim situacijama, kao i ekonomsku bezbednost građana Srbije“, saopštila je američka ambasada. Do 2011. godine USAID će sarađivati s više od 70 opština širom Srbije. 

(Beta - "Pregled")

Pogledajte još