RECEPT DANA: Ekleri sa kremom od vanile

Sastojci:

Testo I:

- 100 g maslaca (hladnog)
- 125 g mekog brašna
- 125 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta od vanile

Osnovno testo:

- 120 g mekog brašna
- 100 ml mleka
- 100 ml vode
- 1 kašika šećera
- malo soli
- 80 g maslaca
- 4 jaja

Krem:

- 400 ml mleka
- 4 žumanca
- 80 g šećera
- 30 g gustina (može i glatko brašno)
- komadić maslaca (50 g)
- 200 ml pavlake za šlag

Priprema:

Testo I: Isecite ohlađen maslac na male komadiće, a zatim pomešajte s brašnom, šećerom i vanilom. Dobićete lepu glatku kuglu testa i stavite je da se ohladi 1 sat. Dok se testo hladi, ugrejte rernu na 180°.

Osnovno testo: U posudu uliti mleko, vodu, maslac, pa zagrejati dok se maslac ne otopi i pustiti da ukuva. Dodajte brašno, šećer i so odjednom i brzo mešajte dok se testo ne sjedini u loptu, kratko kuvajte, a zatim skinite sa vatre. Prebacite testo u drugu zčiniju i dodajte jaja jedno po jedno, mešajući drvenom kašikom dok testo ne postane glatko i sjajno.

Napunite špric (2.5 cm vrh) testom, te na tepsiji obloženoj papirom, pravite štapiće dužine oko 8 cm, ostavite 10 cm između svakog jer prilikom pečenja narastu.

Izvadite i testo iz frižidera, izvaljajte ga, isecite na tanke trake i njime prekrijte osnovno testo.

Stavite u rernu, pecite 10 min, a onda blago otvorite vrata od rerne i pecite dodatnih 20 min sa otvorenim vratima dok ne dobiju zlatnu boju. Ostaviti da se dobro ohlade i onda puniti kremom.

Krem od vanile: Umutiti zajedno žumanca i šećer, a zatim dodajte gustin. Neka smesa bude glatka, bez grudvica. Mleko i vanilu stavite da se skuvaju. Polako ulijte mleko u žumanca u tankom mlazu, stalno mešajući. Ulijte nazad u lonac u kojem ste kuvali mleko, pustite da provri, dok se zgusne, pazeći da ne zagori. Ostavite smesu da se ohladi oko 10 minuta, a zatim dodajte maslac i mešajte dok smesa ne postane glatka i sjajna. Smesu ostavite da se ohladi, prekrite je prozirnom folijom da se ne uhvati korica. Zatim ulupajte slatku pavlaku za šlag i pomešajte sa kremom. Kremom napunite vrećicu za ukrašavanje, napravite bar tri rupice na eklerima i punite kremom.

Izvor: Coolinarika.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još