Novi informatički centri

Završetak radova očekuje se sredinom 2009. godine, a u novim informatičkim centrima radiće četiri stotine ljudi, od čega preko stotinu novozaposlenih

"Pakom grupa", jedna od vodećih srpskih IT kompanija, počela je izgradnju dva velika poslovno-informatička centra u Beogradu i Nišu. Ovo će biti jedno od najvećih ulaganja u informatičkoj oblasti u Srbiji. Naime, vrednost investicije prelazi devet miliona evra, a završetak radova očekuje se sredinom 2009. godine. Na ukupnoj površini od 11.500 kvadratnih metara biće izgrađeni moderni logističko-distributivni i servisni centri, centri za edukaciju, razvoj softvera i IC rešenja, kao i izložbeno-prodajni prostori i administrativno-upravne zgrade "Pakom grupe", a u Nišu će biti smešten i pogon za proizvodnju računara. Ideja "Pakoma" je, između ostalog, da izgradnjom ovih centara doprinese informatičkom razvoju i razvoju kompjuterske pismenosti u čitavoj Srbiji. 

Za "Pakom" brend računara postoji veliko interesovanje, jer pored paketa vrhunskih komponenti, ova firma nudi sve vidove garancija, kao i servisnu i tehničku podršku, pa je u planu povećanje prisustva "Pakom" brenda u regionu zapadnog Balkana, a naročito u domenu distribucije proizvoda. Specifično za "Pakom" je to što su njihovi računari osmišljeni, dizajnirani, proizvedeni, testirani i sertifikovani u Srbiji, pa su u punom smislu "made in Serbia". Novi pogon za proizvodnju sopstvene robne marke znatno će podići kapacitet proizvodnje, čime će se unaprediti i sektor usluga koje grupa pruža krajnjim korisnicima, i to od servisiranja, preko projektovanja i instalacije računarskih mreža, pa do edukacije. 

- Iako danas u Srbiji nije lako ući u ovako veliku investiciju, "Pakom" se opredelio na ovaj korak u nameri da da konkretan doprinos IT oblasti u Srbiji, ali i da stvori uslove za zapošljavanje mladih stručnjaka. Ovo je naročito značajno kada je u pitanju Niš, jer doprinosi ravnomernom regionalnom razvoju i punoj afirmaciji Niša kao univerzitetskog grada i tradicionalnog informatičkog centra − kaže diplomirani inženjer Dejan Pavlović, čelnik "Pakom grupe". U novim informatičkim centrima radiće 400 ljudi, od čega preko 100 novozaposlenih. Izgradnjom svoja dva poslovna centra u Nišu i Beogradu, "Pakom grupa" će potpuno zaokružiti jednu fazu svog razvoja i potvrditi lidersku poziciju na IT tržištu Srbije.

("Pregled")

Pogledajte još