Duple plate − za enklave?

Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je juče da će zaposleni u kosovskim institucijama, koji su posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova dali otkaz, na osnovu odluke Vlade Srbije, biti primljeni u odgovarajuće organe Srbije. Cvetković je rekao da je vlada svojevremeno donela zaključak prema kome će zaposlene u kosovskim institucijama, posle unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova, ukoliko daju otkaz, primiti u svoje odgovarajuće organe. To bi značilo da će oni koji rade u carini pod kontrolom UNMIK-a preći u carinu Srbije. 

Prema njegovim rečima, i oni koji rade u sudovima na Kosmetu biće primljeni u odgovarajuće državne organe. Cvetković je dodao da pretpostavlja da će se za to naći sredstva. On je ukazao da jedan broj ljudi na Kosovu, na osnovu zaključka koji je donela prethodna vlada, ima pravo na duplu platu, od kojih je jedna redovna, a druga je neka vrsta kosovskog dodatka zato što živi na toj teritoriji. Cvetković je rekao da je postojala ideja da se deo racionalizacije obavi tako što bi se ta dupla plata u smislu stimulacije primenila samo na ljude u enklavama i da je Ministarstvo finansija apelovalo na detaljne analize i uštede. 

On je rekao da je početkom marta o tome upućen dopis na adrese113 korisnika, kojima je dat rok do kraja marta da dostave informacije i da je do juče stiglo između 30 i 40 odgovora. Cvetković je rekao da ne postoji mogućnost za probijanje budžeta, koji za Kosmet iznosi oko 42 milijarde dinara ili oko pola milijarde evra i koji može biti dovoljan, ukoliko se obave potrebne preraspodele. Cvetković je rekao da je razmatrano i pitanje smanjenja akciza. 

- Kada se završi ova priča oko Kosova u smislu finansiranja i konačno utvrdi koliko je potrebno sredstava za ove namene i ukoliko za te namene nisu potrebne akcize, onda ćemo otvoriti raspravu oko "spuštanja akciza" - najavio je on.

("Pregled")

Pogledajte još