Haradinaj i Baljaj oslobođeni, Brahimiju šest godina

HAG, 3. aprila 2008. (Beta) - Haški tribunal oslobodio je danas bivšeg vođu OVK Ramuša Haradinaja i saoptuženog Idriza Baljaja krivice za ratne zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998, a trećeoptuženog Ljaha Brahimaja je osudio na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja i mučenja zatvorenika.

Haradinaj i Baljaj oslobođeni su krivice po svih 37 tačaka optužnice, a Brahimaj je proglašen krivim po dve tačke koja mu je na teret stavljala mučenje i okrutno postupanje prema dvojici zatvorenika.

Prema presudi koju je saopštio predsedavajući sudija Alfons Ori, tužioci tokom suđenja nisu dokazali da su Haradinaj, Baljaj i Brahimaj bili učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo uklanjanje srpskog stanovništva i drugih nealbanaca sa područja oko Dečana kako bi na njemu bila učvršćena kontrola OVK.

Nije dokazana ni individualna krivica Haradinaja i Baljaja, a trećeoptuženi Brahimaj proglašen je lično odgovornim za okrutno postupanje i mučenje dva svedoka u pritvorskom centru OVK u Jablanici u leto 1998.

Pogledajte još