Stranih vlasnika nekretnina najaviše iz Srbije

PODGORICA, 19. avgusta 2011. (Beta) - U vlasništvu stranaca je 1,39 odsto ukupnog zemljišta u Crnoj Gori, od čega je najviše nekretnina u vlasništvu preduzeća i gradjana iz Srbije, podaci su crnogorske Uprave za nekretnine.

Direktor Uprave Mićo Orlandić je za podgoričku "Pobjedu" od petka kazao da pravna i fizička lica iz 59 država poseduju nekretnine u Crnoj Gori, od čega najviše vlasnici iz Srbije.

Za njima slede vlasnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rusije, Slovenije, Velike Britanije, Makedonije, Kipra, Holandije i SAD.

Govoreći o imovini Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori (SPC), Orlandić je kazao da je ta crkva "uzurpirala" imovinu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) od 1918. godine "ukidanjem te crkve i države" i ocenio da država "treba i može da reši to pitanje".

Prem rečima direktora Uprave za nekretnine država, Crna Gora treba da vrati imovinu koju joj je 1918. godine "nasilno oduzela i uzrpirala SPC i da način njenog korišćenja reši na dobrobit CPC-a i svih gradjana pravoslavne veroispovesti".

Pogledajte još