SAVETI ZA EFIKASAN DETOKS: Kako da u četiri koraka osvežite kožu?

Primetili ste da vaša koža izgleda umorno, a ten vam je ispijen? Hitno promenite vašu rutinu i uz pomoć nekoliko jednostavnih koraka, rešite se stresa kako bi vam koža bila zahvalna.

Naš ceo organizam izložen je svakodnevnim senzacijama koje mogu biti prijatne i neprijatne za naša čula. Urbani tempo života koji danas većina nas vodi, iscrpljuju naše telo i dovode do umora. U takvim stresnim situacijama, kao posledica može doći i do pada imuniteta, čime telo postaje podložnije raznim infekcijama i potencijalnim oboljenjima. Tada je neophodno reagovati i sprečiti ozbiljnije posledice.

VIŠE SNA

Kako bi naše telo funkcionisalo na najbolji mogući način, neophodno je da mu pružimo dovoljno sati sna. Naučno je dokazano da dobar san utiče povoljno na jačanje imuniteta. Kada govorimo o odraslim osobama, da bi se čovek odmorio, potrebno je da spava u kontinuitetu šest do osam sati. Od krucijalne je važnosti i momenat kada se ide na spavanje. Preporučljivo je da to bude do 22h, jer se upravo u mraku luči melatonin, čarobni hormon sna koji pospešuje oporavak celokupnog organizma. Upravo se lučenje melatonina blokira pri kontaktu organizma sa dnevnom svetlošću. Verovatno ste primetili da kada na vreme odete na spavanje, vaš biološki sat radi nepogrešivo i omogućava vam da se ujutru probudite odmorni i sa puno elana. Takođe, u ovakvim momentima, vašem telu pružate preko potreban "beauty sleep".

BALANSIRANA ISHRANA

Hrana koju unosimo u sebe jeste naše gorivo, a telo bi nam zaista bilo zahvalno ukoliko bi to gorivo bilo najkvalitetnije moguće. Uvrstite u vašu ishranu organsko voće i povrće i trudite se da vam ishrana bude raznovrsna. Lisnato povrće pogodno je za uklanjanje toksina iz organizma i pomaže rasterećenje jetre. Sve vrste zelenih salata sadrže hlorofil koji naročito pospešuje izlučivanje štetnih materija iz tela. Dodajte ih u voćne smutije, i napravite sebi zanimljive kombinacije ukusa koje će pritom imati višestruka blagotvorna dejstva na vaše telo, kožu i kosu.

VODA, VODA, VODA

Da li je neophodno da vas podsećamo da pijete dovoljno tečnosti u toku dana? Naše telo ne može da funkcioniše ukoliko ne dobija optimalne količine tečnosti na dnevnom nivou. Voda je jedna od esencija zdravlja za organizam, i bitna je za obavljanje metaboličkih procesa. Iako suštinski ne postoji univerzalno pravilo primenjivo na sve a koje se tiče toga koliko je vode potrebno piti, neka je opšta preporuka da muškarci unose tri litra, a žene dva litra vode. Manjak vode u telu dovodi do stanja dehidratacije organizma, koje za sobom povlači mnogo opasna stanja, poput glavobolja, malaksalosti, opadanja energije i slično. Zato je potrebno voditi računa i piti vodu pre nego što se oseti žeđ, jer je upravo ona poslednja opomena koju nam telo šalje.

KONCENTROVANA NEGA

Kao direktna posledica nedovoljno spavanja i stresnog života, javljaju se podočnjaci, umoran ten i sivilo lica. Ovi problemi umeju da zadaju puno muka, da utiču na samopozdanje i svakodnevni život, ali nisu nerešivi. Ukoliko se pridržavate prethodno datih saveta, oni bi trebalo da budu svedeni na minimum, međutim, ako vam je potrebno još koje magično sredstvo da zablistate, ne ustručavajte se da posegnete za adekvatnim kozmetičkim proizvodima. Na tržištu se nalazi mnoštvo sheet maski sa trenutnim dejstvom koje će vam lice osvežiti za svega petnaestak minuta i dati mu jedrinu i blistavost. Ukoliko imate više vremena na raspolaganju, odličan su izbor maske sa kojima možete prespavati. Kožu nakon čišćenja obavezno hidrirajte i taj korak nemojte nipošto preskakati ni u noćnoj rutini. "Boosteri" su sjajni proizvodi koji pojačavaju dejstvo vaše kreme za lice, a pružaju neutralizaciju negativnih efekata zagađenja kojima smo svakodnevno izloženi.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još