fbpx

Musica in Forma

Projekat „Musica in forma“ predstavljen je u Italijanskom institutu za kulturu (Palata Italija) u Beogradu u četvrtak, 3. aprila.“ Muzički oblik“ je umetničko-zvučna instalacija kompozitora Mikelanđela Luponea i vizuelne umetnice Liće Galicije. 

Na otvaranju izložbe su govorili Alesandro Merola, ambasador Republike Italije u Beogradu, Alesandra Bertini Malgarini, direktorka Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Radmila Hrustanović, zamenica gradonačelnika grada Beograda, Đorđe Bobić, glavni arhitekta Grada Beograda, Silvio Pedrazzi, član izvršnog odbora Banke Intesa i umetnici. 

Posle uobičajenih pozdravnih reči, nisu nedostajala ni iskričave i duhovite nijanse govorničkih bravuroznosti prikladne povodu koji je koliko svečan mnogo više ipak umetnički čin i događaj. 

Najzanimljiviji deo je bio kada su nas sami umetnici proveli kroz izložbu - projekat, od objekta do objekta (bilo ih je četiri) i uveli nas u priču o svom delu, demonstrirajući nam i samu ideju ali i krajnje efekte- proizvod u vidu skulpture sa statičnim i pokretnim delovima, koju možemo menjati, prekomponovati je, dati joj neki drugi oblik. A sve to se pretvara u simfoniju zvukova nastalih u interakciji super senzibilne tehnologije i ljudskih emocija koje se pretvaraju u muziku putem dodira, ili čak samo prisustvom, kretanjem u prostoru između skulptura. 

Prvi deo večeri je bio formalan, zvaničan, na međunarodnom nivou. Drugi deo - čista umetnost, prezentacija projekta-instalacije „Musica in forma“. Treći deo lepa za videti, gotovo zvučna, prepuna istine italijanska vina. 

Sa čašom u ruci, odlučih da još jednom odsviram nešto (za svoju dušu), i ne znam da li zbog vina ili muzike, nekako, kao da sam osetio nešto što bi mogli nazvati umetnošću u budućnosti, da li je to to, budućnost umetnosti... verovatno... ne znam... ako jeste, a tako mi izgleda i zvuči, mogu se pohvaliti da sam prisustvovao stvaranju i nastanku umetnosti koja će tek doći. 

A vama preporučujem, prošetajte do izložbe, nije dobro kasniti u budućnost

Izložbu koja će biti otvorena do 29. aprila prati odličan katalog + snimljeni materijal na CD-u. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.