Riker preneo da su SAD za dijalog

KRAGUJEVAC, 19. avgusta 2011. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da mu je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker preneo da su SAD protiv jednostranih poteza na Kosovu, da je potrebno nastaviti dijalog i na taj način rešavati sva otvorena i problematična pitanja.

Dačić je novinarima u Kragujevcu izjavio da je Rikeru preneo da se njegova izjava posle susreta sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem da se "treba usredsrediti na uspostavljanje reda i mira na severu i ostvarivanje plana Martija Ahtisarija" može shvatiti kao podsticaj albanskom rukovodstvu na Kosovu da upotrebi silu na severu Kosova.

"Srbija nije protiv vladavine prava i vladavine zakona, naprotiv, ali svi znaju da je na severu Kosova kriminal znatno manji nego u drugim delovima i zato priča o kriminalcima ne sme da bude alibi za nasilje i pokušaj nasilnog zauzimanja i integrisanja severa Kosova u takozvanu nezavisnu državu Kosovo", istakao je Dačić.

On je rekao da je u razgovoru sa Rikerom preneo principijelni stav Srbije da je privržena miru, ali da ima legitimno pravo da brine o ljudskim pravima i demokratiji i vladavini prava.

Pogledajte još