Povišen nivo olova kod dece iz Zajače

Upitan da li je za to odgovorna kompanija Farmakom MB, vlasnik Topionice u Zajači, Bulat je rekao agenciji Beta da to ne može da kaže, ali ni da demantuje.

"Najverovatnije bi mogli biti odgovorni jer nema nekog drugog, ali Farmakom je odnedavno vlasnik te topionice, tako da ne mogu da kažem ko je (odgovoran). Nije stvar u tome da se neko stavi na stub srama, nego svi hoćemo da se situacija normalizuje. Farmakom maksimalno saradjuje i vrlo su kolaborativni. Učinićemo sve da se unapredi životna sredina u Zajači", rekao je Bulat, lekar-toksikolog i profesor na Medicinskom fakultetu.

Pošto su meštani Zajače ukazali na problem, naveo je Bulat, testiran je nivo olova kod 51 deteta iz tog mesta. Rezultati su 12. avgusta podeljeni roditeljima, uz uputstva o tome šta da preduzmu.

Prema kriterijumu koji je postavio Američki centar za kontrolu bolesti, vrednosti od 10 do 15 mikrograma olova smatraju se veoma blago povišenim, od 15 do 20 se smatraju blago povišenim, vrednosti od 20 do 45 umereno povišenim, a vrednosti između 45 i 70 zahtevaju terapiju, dok je za vrednosti veće od 70 potrebna terapija u kliničkim uslovima, objasnio je Bulat.

"U našoj studiji 47 odsto dece imalo je do 10 mikrograma, 35,29 odsto imalo je veoma blago povišenu vrednost - do 15 mikrograma, 9,8 odsto imalo je blago povišenu vrednost od 15 do 20 mikrograma, a četvoro dece, odnosno 7,84 posto imalo je vrednosti između 20 i 30 mikrograma, što je značajno ispod granice od 45 koja je predviđena za terapiju", rekao je Bulat.

BEOGRAD/LOZNICA, 19. avgusta 2011. (Beta)

Pogledajte još