ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Žene koje su imale preeklampsiju mogu doživeti srčani i moždani udar deset godina nakon trudnoće

Trudnice sa preeklampsijom imaju četiri puta veću verovatnoću da će doživeti srčani i moždani udar u srednjim godinama, pokazalo je istraživanje.

Stanje koje prouzrokuje visoki krvni pritisak u trudnoći može sa poveća rizik od smrtonosnih udara već nakon sedam godina od porođaja, tvrde istraživači iz Danske, koji su pregledali zdravstvene kartone više od milion trudnica iz te zemlje između 1978. i 2017. godine.

Sveukupno, žene sa preeklampsijom imale su četiri puta veću verovatnoću da će doživeti srčani udar i tri puta veću verovatnoću da će imati moždani udar za 10 godina, možda i kraće od porođaja nego one koje nisu imale preeklampsiju.

Istraživači su otkrili da je rizik od srčanog ili moždanog udara i dalje dvostruko veći u grupi žena sa preeklampsijom više od 20 godina nakon porođaja u poređenju sa ženama koje se nisu suočile s tim stanjem.

- Visoki rizik od kardiovaskularnih bolesti nakon preeklampsije javlja se u ranoj dobi i rano nakon porođaja. Ovo ukazuje da intervencije za prevenciju srčanog i moždanog udara kod obolelih žena ne mogu da čekaju do srednje dobi, kada postanu prikladne za konvencionalne programe kardiovaskularnog skrininga - rekla je dr Sara Halum sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Preeklampsija obično uključuje visok krvni pritisak i proteine u urinu. U većini slučajeva je blaga, ali može da dovede do ozbiljnih komplikacija za majku i dete ako se ne leči na vreme.

Simptomi uključuju jaku glavobolju, bol u želucu i mučninu.

Iako je veza između preeklampsije i kardiovaskularnih bolesti poznata, ovo je prva studija koja je ispitala koliko brzo nakon trudnoće mogu da nastupe srčani i moždani udari.

Stručnjaci pozivaju na redovne provere krvnog pritiska kod žena starijih od 35 godina kojima je u trudnoći dijagnostikovana preeklampsija.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još