Martin Luter King - 40 godina od ubistva

Beograd, 4. april 2008  - Američki Kongres - Predstavnički dom i Senat, obeležio je 40. godina od ubistva borca za građanska prava u SAD, Martina Lutera Kinga, koji ubijen 4. aprila 1968. u Memfisu.

Na ceremoniji su govorili i predsednica Predstavničkog doma Kogresa Nensi Pelosi, kao i visoki predstavnici oba doma Kongresa, Džon Bener, Mič Mekonel i Hari Rajd. Ceremonija u Kongresu održana je u vreme kada je javno mnjenje u SAD podeljeno po pitanju rasa i međurasnim odnosima.

Prema poslednjoj anketi američkih medija, 55 odsto ispitanika misli da su odnosi među rasama u zemlji u suštini dobri. Ukupno 57 odsto belaca ima takvo mišljenje, a crnaca 42 odsto.

U drugoj anketi samo je jedna trećina ispitanih belaca i crnaca rekla da je Kingov čuveni govor "Sanjam" (I Have a Dream) ispunjen i da je taj govor uticao na njihove živote. Većina ispitanih belaca i crnaca reklo je da su SAD spremne da imaju crnca za predsednika.

King, rodjen 1929, bio je baptistički sveštenik i borac za građanska prava. On je i u borbi za ravnopravnost Afroamerikanaca u SAD koristio metode nenasilja i građanske neposlušnosti.

Ubijen je pred početak promocije "Kampanje siromašnih", koju je pokrenuo početkom 1968. godine. 

King je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1964. godine.

Kinga je posthumno, 1977, odlikovao predsednik Džimi Karter Predsedničkom medaljom slobode.

Od 1986. se u SAD obeležava dan njemu posvećen, a 2004. godine mu je posthumno dodeljena kongresna Zlatna medalja.

N.D.

Pogledajte još