ESTETSKI I FUNKCIONALNI DEFORMITET STOPALA: Čukljevi i do 10 puta učestaliji kod žena

Pod pojmom čuklja, ili stručno hallux valgus, podrazumeva se deformitet stopala kod koga palac "skreće" prema drugom prstu.

- Međutim sam deformitet u stručnom razmatranju je mnogo kompleksniji jer je potrebno uzeti u obzir ne samo odnos sa drugim prstima, već i rotaciju palca oko njegove uzdužne osovine, odnose razmaknutosti među kostima risa stopala uz posledični poremećaj statike stopala. Ovaj deformitet spada među najčešće deformitete stopala čiji nastanak i razvoj može dovesti do estetskih i funkcionalnih smetnji, a može biti ispoljen na jednom ili oba stopala u različitoj meri - objašnjava dr Staša Munitlak, ortopedski hirurg.

Krivci – modni trendovi

Prema rečima dr Munitlaka, porast učestalosti pojave ovog deformiteta u savremenom svetu povezuje se sa određenim modnim trendovima, a prvenstveno se misli na nošenje obuće sa visokom štiklom kod žena kao obuće sa uskim prednjim delom.

Za razliku od nekih plemena u Africi čija kultura ne podrazumeva nošenje obuće i gde je ova vrsta deformiteta skoro nepoznata, pojava halux valgusa je višestruko učestalija u populaciji koja hoda obuvena, navodi on.

- Međutim, nisu samo modni trendovi uzrokom ovog stanja, postoji dokazana nasledna predispozicija za razvoj deformiteta, zatim određena obolenja pri čemu se prvenstveno misli na sistemska reumatološka obolenja npr. reumatoidni artritis, giht i sl. Takođe trauma, a naročito loše sanirani prelom određenih kostiju stopala. može dovesti ovog stanja - ističe dr Munitlak.

Faktori koji doprinose pojavi i razvoju su i povećana telesna masa, ostali deformiteti stopala kao što je ravno stopalo, skraćenje Ahilove tetive te brojni drugi, dodaje on i ističe da je ovaj deformitet kod žena i do 10 puta učestaliji nego kod muškaraca.

- Deformitet čuklja spada u progresivne deformitete, što znači da imaju tendenciju da se vremenom pogoršavaju što ih estetski čini upadljivijim, a funkcionalni status pacijenta pogoršava - navodi dr Munitlak.

Lako prepoznavanje deformiteta

On naglašava da je prepoznavanje deformiteta lako i laičkom oku, jer "uredno poređani prsti" gube svoju paralelnost, palac skreća ka drugom prstu.

- Dolazi do pojave koštano hrskavičave kvrge sa unutrašnje strane zgloba palca, a isti predeo je sklon ponavljanim upalama, praćenih crvenilom i bolom. Dalje pogoršanje deformiteta može dovesti do podvlačenja palca pod drugi prst, krivljenja ostalih prstiju po tipu čekićastih prstiju, narušavanja statike stopala sa posledičnim bolom pod tabanskim jastučićima tzv. metatarzalgija - objašnjava on.

Ističe da je razlog za pacijenta da se javi na pregled uočeni deformitet ili bolnost.

- Preporučuje se da se na pregled javi u fazi blaže izraženog deformiteta, jer tada postoji mogućnost da se tretiraju određena stanja, modifikuju neki modni i životni stilovi i tako uspori progresija - kaže dr Munitlak.

Pregled pacijenta sa ovim deformitetom obuhvata analizu šeme hoda, oblika i stepena deformiteta u opterećenju i bez opterećenja, procenu pokretljivosti zgloba palca, prisustvo bolnosti pri pokretima i prisustvo bolnih tačaka.

- Najčešća i obično dovoljna dijagnostika za procenu stanja je rentgenski snimak stopala u dva pravca. On je ključan za procenu kako stepena deformiteta, tako i odabira načina lečenja i praćenja ishoda, pri čemu se koriste metode merenja različitih uglova među kostima stopala - rekao je on.

Sofisticirane i skupe dijagnostičke metode kao što su skener ili magnetna rezonaca najčešće nisu potrebne, dodaje.

Lečenje

Lečenje podrazumeva neoperativne i operativne metode.

- Neoperativne metode imaju efekta smo kod početnih stadijuma deformiteta i podrazumevaju promenu vrste i oblika obuće (štikla do 2cm, širi prednji deo), zatim nošenje odgovarajućih uložaka za stopalo čime se postiže adekvatna statika i smanjuje mogućnost progresije. Povoljan efekat se može očekivati samo kod početnih deformiteta, ali moram reći, ne garantuje i definitivno rešenje problema - naglašava dr Munitlak.

Takođe, dodaje on, u slučaju postojanja skraćenja Ahilove tetive vežbe istezanja iste se preporučuju.

- Određene udlage-ortoze koje 'vraćaju palac' u korigovan položaj nisu pokazale da efikasno sprečavaju dalji razvoj deformiteta, već više doprinose smanjenju pritiska između palca i drugog prsta čime se prevenira pojava bolnih žuljeva na mestima dodira - kaže on.

Dr Munitlak ističe da je primena različitih melema, masti i sl. stručno neopravdana jer ne mogu uticati na korekciju ovog deformiteta.

- Operativno lečenje hallux valgusa danas je najizvođenija procedura u hirurgiji stopala. Činjenica da je opisano više od 200 različitih operativnih tehnika govore o važnosti problema, ali i složenosti u odabiru adekvatne metode za hiruršku korekciju. Hirurško lečenje čuklja spada u takozvanu elektivnu tj. 'ne urgentnu' vrstu hirurške intervencije. Najčešće se izvodi kao jednodnevna procedura gde pacijent istog dana nakon intervencije odlazi kući - kaže on.

Prema njegovim rečima, progresivan i bolan deformitet treba da su osnovna vodilja u razmatranju hirurgije kao opcije u lečenju ovog stanja. Sama procedura ukoliko je pravilno indikovana i isplanirana je bezbedna i praćena je malim rizicima od hirurških komplikacija, dodaje on.

- Hirurško lečenje se vrši na različitim strukturama stopala, na samom palcu, na zglobu u korena palca između prve kosti donožja i samog prsta, na prvoj kosti donožja, mišićima, zglobnoj kapsuli i tetivama, ali i na drugim kostima stopala shodno stanju deformiteta. Operacija podrazumeva korekciju pozicije sečenjem određenih koštanih struktura tzv osteotomijom, njihovim adekvatnim preorijentisanjem i fiksacijom mesta osteotomije odgovarajućim implantatima, tj. zavrtnjevima i pločicama - navodi on.

Savremeni implantati napravljeni su od biološki inertnih materijala, a neki su tako konstruisani da njihovo naknadno odstranjenje nije potrebno, ukazuje on.

- Postoperativni tok je određen vrstom operativnog zahvata koji pacijentu mora biti jasno i nedvosmisleno obajašnjen jer obično podrazumeva zabranu oslonca na prednji deo stopala u trajanju i do osam nedelja. Povratak u punu pokretljivost i funkcionalnst se očekuje nakon 3-4 meseca od operacije - kaže on.

Kod pacijenata postoji dilema u vezi sa ponovnom pojavom ovog deformiteta i nakon operacije.

- Dobro isplaniran hirurški zahvat, adekvatan odabir metode i precizno izvođenje procedure uz korišćenje odgovarajućeg materijala mogućnost ponovne pojave deformiteta svode na minimum - zaključuje dr Staša Munitlak.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još