POSLE DUGE I TEŠKE BOLESTI: Preminuo Miroslav Ćiro Blažević

Nekadašnji fudbalski trener i selektor reprezentacije Hrvatske Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u 88. godini, javljaju hrvatski mediji.

Blažević je preminuo nakon duge borbe s rakom prostate koji mu je prvi put dijagnostikovan 2011. godine.

Nekadašnji selektor Hrvatske reprezentacije predvodio je nacionalni tim do četvrtfinala na Evropskom prvenstvu 1996. godine i do trećeg mesta na Svetskom šampionatu dve godine kasnije, kada je tim Hrvatske zauzeo treće mesto.

Blažević je rođen 10. februara 1935. godine u Travniku gde i započeo fudbalsku karijeru.

Tokom igračkih dana nastupao je za "Dinamo Zagreb", "Lokomotivu Zagreb", "Sarajevo", "Rijeku" i "Sion".

U 31. godini objavio je kraj aktivne fudbalske karijere, a dve godine potom započeo je trenerski angažman.

Među mnogobrojnim klubovima širom Jugoslavije, Evrope i sveta, ostaće upamćena titula prvaka Jugoslavije koju je osvojio kao šef stručnog štaba sa "Dinamom" iz Zagreba 1982. godine.

"Dinamo" je, naime, na tu titulu čekao pune 24 godine, a sportski hroničari beleže da je u šampinskoj sezoni na "Maksimiru" bilo prisutno u proseku 30 000 navijača.

Veliko poverenje i uvažavanje od sportskih radnika u Hrvatskoj Miroslava Ćiru Blaževića dovelo je do mesta selektora te zemlje u fudbalu.

Blažević je bio selektor Hrvatske reprezentacije u fudbalu od 1994. do 2000. godine kada je napravljen prvi veliki uspeh selekcije u svetskim okvirima.

U šest godina Ćiro je Hrvatsku vodio 73 puta te je upisao 36 pobeda, 22 remija i 15 poraza.

Naznaka velikog uspeha Hrvatske dogodila se 1996. godine kada su "vatreni" pod selktorskom palicom Ćire Blaževića izborili plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva gde su poraženi od Nemačke 2:1.

Međutim, dve godine kasnije Hrvatska se revanširala Nemcima u četvrtfinalu Svetskog prvenstva i obezbedila najveći uspeh u dotadašnjoj istoriji nacionalnog fudbala.

Kasnije su poraženi u polufinalu od domaćina Svetsko prvenstva selekcije Francuske, da bi na kraju u borbi za treće mesto bili bolji od Holandije.

Tokom trenerske karijere predvodio je i "Hajduk" iz Splita, ali i "Osijek", a bio je selektor i selekcije Bosne i Hercegovine gde se zadržao godinu dana u periodu od 2008. do 2009. godine.

Nakon odlaska sa mesta selektora BiH Ćiro je otišao u Kinu, zatim u Iran, da bi se 2012. vratio Zagreb.

Trenerski angažman okončao je 2014. godine, a poslednji klub koga je predvodio bio je "Zadar".

Nekadašnji trener u medijima je isticao da neće dočekati ovogodišnji rođendan, Miroslav Ćiro Blažević je preminuo dva dana pre 88. rođendana.

Izvor: RTS
Foto: Avaz TV - Youtube/PrintScreen

Pogledajte još