ODLAZAK LEGENDARNE GLUMICE: Branka Veselinović preminula u 105. godini

Najstarija glumica na svetu i legenda srpske glumačke scene, Branka Veselinović, preminula je u 105. godini. Tokom svoje osmodecenijske karijere glumila je u više od 100 predstava i više od 50 TV serija i filmova.

Rođena 1918. godine u Starom Bečeju, Branka Veselinović je postala je jedna od najistaknutijih glumica na domaćoj sceni tokom svoje 84-godišnje karijere. Od 7. septembra 2022. godine, nakon smrti američke glumice Marše Hant, postala je najstarija glumica na svetu.

Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. Sa tek 19 godina, otišla je na praksu Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i igrala u predstavi Karlova tetka. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Umetničko pozorište u Beogradu.

Kao veoma mlada udala se za budućeg inženjera šumarstva Andonovića, po čijem prezimenu su je upamtili mnogi stariji Beograđani. Ali nešto kasnije, on je kao američki državljanin, odlučio da se vrati u Ameriku, dok je ona ostala u zemlji, pa su se zbog toga rastali.

Samo godinu dana nakon što je prešla da glumi u Beograd, nemački okupatori zatvorili su pozorište.

Posle okupacije glumila je u Narodnom pozorištu, a potom i u Jugoslovenskom dramskom gde se pojavila i u prvoj predstavi 3. aprila 1948. u komadu Kralj Betajnove.

U narednim decenijama igrala je na scenama svim beogradskih pozorišta i ostvarila više od 100 uloga. Samo u JDP-u, svojoj matičnoj kući, odigrala je više od 40 uloga. Uloga Gine u "Ožalošćenoj porodici" donela joj je Sterijinu nagradu 1964. godine.

U SAD je na engleskom igrala glavnu ulogu u predstavi "Majka hrabrost i njena deca".

Dobitnica je mnogih priznanja za glumački i humanitarni rad, poput "Ordena rada sa zlatnim vencem", "Nušićeve nagrade za životno delo", "Vukove nagrade", kao i "Nagrade Mali princ" za životno delo, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta.

Udala se za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića 30. septembra 1948. godine i ostala u braku sa njim sve do njegove smrti 2012. godine.

Iako nije imala dece, sa suprugom je osnovala "Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć deci sa invaliditetom". Bila je poliglota i govorila engleski, ruski, nemački, francuski, češki, mađarski i italijanski jezik.

Izvor: RTS
Foto: BALKAN INFO - Zvanični kanal - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još