Ne usvaja se zakon za bolju energetsku efikasnost

Banjac je u intervjuu agenciji Beta kazao da se negativno mišljenje odnosi na uvođenje sistema energetskog menadžmenta i osnivanje Fonda za energetsku efikasnost, koji su ključni mehanizmi za rad na štednji energije u Srbiji.

"Donošenje zakona o racionalnoj upotrebi energije bez uvođenja energetskog menadžmenta i osnivanja Fonda za energetsku efikasnost je mrtvo slovo na papiru jer nemate sistem praćenja primene mera niti način da to finansirate"
, kazao Banjac.

Prema njegovim rečima, za osnivanje Fonda neophodno je da država uloži oko 10 miliona evra. Novac bi se prikupljao iz akciza na energente, kazao je Banjac dodajuci da Ministarstvo finansija ne želi da poveća akcize da ne bi ugrozilo standard gradjana ni da se odrekne dela akciza u korist Fonda.

Banjac, koji rukovodi sektorom za održivu energetiku, obnovljive izvore energije i strateško planiranje, podsetio je da Srbija ima obavezu prema Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope i EU da poveća energetsku efikasnost za devet odsto od 2011. do 2020. godine.

BEOGRAD, 21. avgusta 2011. (Beta)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.