NATO i pobunjenici napali Tripoli

Borbe su trajale celu noć, a Gadafijevi predstavnici poručili su da režim neće odustati od borbe.

Agencije javljaju da su se tokom cele noći čule eksplozije i snažna paljba iz automatskog oružja, kao i eksplozije bombi kojima su avioni Alijanse gađali ciljeve u Tripoliju.

"Planirali smo ovu operaciju s NATO, našim arapskim saveznicima i pobunjeničkim borcima u Tripoliju, s komandom u Bengaziju", izjavio je čelnik pobunjeničkog prelaznog saveta Mustafa Abdel Džalil arapskoj satelitskoj televiziji "Al Džazira".

Očevici u Tripoliju naveli su da su borbe vođene u istočnim predgrađima Suk al-Džoma, Arada, Tadžura i Fašlum. Sukobi su izbili nekoliko sati pošto su pobunjenici zauzeli obližnji grad Zaviju.

Predstavnik pobunjeničkog saveta Muhamed al-Harizi rekao je da je poginulo više od 100 pobunjenika.

Seif al-Islam, sin libijskog lidera Moamera Gadafija, rekao je rano jutros u govoru emitovanom na libijskoj državnoj televiziji da režim neće odustati od borbe.

"Pobuna u Libiji neće uspeti. Nikada nećete videti Libijce da se predaju i mašu belom zastavom: to je nemoguće. Ovo je naša zemlja i nikad je nećemo napustiti"
, rekao je on.

Ubrzo po početku napada na libijsku prestonicu, Moamer el Gadafi poručio je u audio poruci, emitovanoj na državnoj televiziji, da su pobunjenici "rešeni da unište libijski narod".

"Moramo staviti tačku na ovu maskaradu. Milioni moraju marširati da oslobode uništene gradove", rekao je on.

Gadafi je kazao i da francuski predsednik Nikola Sarkozi želi libijsku naftu.

"Da bi pobedio na predstojećim izborima, on želi da bude u stanju da kaže svom narodu: 'Evo, nudim vam libijsku naftu', a to namerava da ostvari uz pomoć izdajnika", rekao je on.

Borbe u Tripoliju pozdravljene su u Bengaziju, sedištu pobunjeničke vlade, gde su hiljade ljudi izašle na ulice da proslave vest, kao i u još nekim libijskim gradovima i susednom Tunisu.

Britanski list "Dejli telegraf" preneo je noćas, pozivajući se na "pouzdane obaveštajne izvore", da je britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg na sastanku šefova diplomatija zemalja članica EU rekao da je Gadafi napustio Libiju i da je na putu ka Venecueli.

"Nemam informacija o tome da je pukovnik Gadafi u Venecueli, mada neke informacije ukazuju na to da je na putu ka toj zemlji"
, navodno je rekao Hejg.

Agencije

Pogledajte još