Koje su vakcine obavezne u Srbiji i kada moraju da se prime?

Imunizacija je jednostavan, bezbedan i efikasan način za zaštitu od različitih zaraznih bolesti koji pruža kako individualnu zaštitu vakcinisanoj osobi, tako i kolektivnu zaštitu kada se dostigne visok obuhvat imunizacijom (95% i veći), saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Oni su podsetili da su tokom 2020. i 2021. godine pandemija kovid-19, ali i odbijanje i odlaganje imunizacije od strane roditelja, uticali na pad obuhvata svim vakcinama koje su predviđene Kalendarom obavezne imunizacije lica određenog uzrasta u Srbiji, a naročito na obuhvat imunizacijom protiv malih boginja, zaušaka i rubele.

- Svaki pad obuhvata imunizacijom dovodi do nakupljanja osetljivih, nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba, što je za posledicu imalo ponovnu pojavu epidemijskog javljanja malih boginja u našoj zemlji. U periodu od 12. januara do 3. februara 2023. godine u Srbiji od malih boginja je obolelo ukupno 26 osoba, od toga 25 na teritoriji Smedereva, gde je prijavljena epidemija i jedna na teritoriji Novog Sada. Većinu obolelih čine nevakcinisana deca mlađa od dve godine i deca predškolskog uzrasta - navode u "Batutu".

Kako podsećaju, male boginje su veoma zarazno akutno virusno oboljenje koje može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su upala pluća (kod 6 od 100 obolelih osoba), upala mozga (kod 1 od 1000 obolelih osoba) koje za posledicu mogu imati i smrtni ishod.

- Komplikacije su naročito česte kod osoba mlađih od pet i starijih od 20 godina, kao i kod osoba sa različitim stanjima oslabljenog imuniteta. Podsećamo da je tokom epidemije malih boginja 2017. i 2018. godine obolelo oko 5800 osoba, pri čemu je 15 osoba preminulo, od kojih su četvoro bila deca mlađa od pet godina - ističe se u saopštenju.

Jedina efektivna mera za sprečavanje pojave novih slučajeva obolevanja od malih boginja i suzbijanja epidemije je, napominju, vakcinacija protiv malih boginja, zauški i rubele (MMR vakcinom) sve nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece uzrasta od navršenih 12 meseci do 18 godina koju treba sprovesti ne samo u sredinama gde su se javili slučajevi obolevanja od malih boginja, već na teritoriji čitave zemlje.

- Podsećamo da se imunizacija protiv malih boginja, zauški i rubele prema Kalendaru obavezne imunizacije lica određenog uzrasta sprovodi sa dve doze MMR vakcine, pri čemu se prva doza daje sa navršenih 12 meseci života, a druga pre upisa u prvi razred osnovne škole. Pored toga, moguća je vakcinacija i svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba do navršene 18. godine života (propuštena godišta) - navodi "Batut".

Apeluju na roditelje sve nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece uzrasta od navršenih 12 meseci do 18 godina da se jave službama za zdravstvenu zaštitu dece nadležnih domova zdravlja u cilju zakazivanja vakcinacije MMR vakcinom kako bi zaštitili svoju decu, ali i sve one osobe u svom okruženju koje ne mogu biti vakcinisane (deca mlađa od 12 meseci, deca koja zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu da budu vakcinisana).

Izvor: Danas
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još