Brojne poznate ličnosti prisustvovale donatorskoj večeri u Valjevu (FOTO)

U prepunoj sali Centra za kulturu Valjevo 4. februara 2023. godine, istaknuti dramski umetnik Nenad Jezdić odigrao je svoju čuvenu monodramu "Кnjiga o Milutinu", nastalu prema istoimenom delu književnika Danka Popovića. Još jednom, u svom rodnom gradu, Nenad Jezdić je uspeo da na sebi svojstven način kod publike izazove širok dijapazon snažnih osećanja, naizmenično vidljivih u smehu i suzama. Potresnom naracijom o stradanju srpskog naroda u Balkanskim ratovima i epopeji Albanske golgote, te povratku u razorenu mu zavičajnu Šumadiju, gde zatiče majku i suprugu u nikad manjem domu, Jezdić kroz starca Milutina upućuje pregršt opomena da smo dužni da pamtimo žrtve predaka. Samo tako se možemo suočiti sa izazovima koji se postavljaju pred našom generacijom kao zreli i jaki ljudi. Takođe, monodrama podseća da je noseći stub svakog društva porodica, čiji je opstanak danas nažalost ozbiljno ugrožen.

Osim vanserijske glumačke veštine i senzibilnosti u pronicanju u lik šumadijskog seljaka u odsudnim vremenima, Nenad Jezdić posvedočio je i viševekovnu zadužbinarsku tradiciju srpskog naroda. Podarivši monodramu "Кnjiga o Milutinu", proslavljeni umetnik je zajedno sa Eparhijom valjevskom i njenim arhijerejem Vladikom Isihijem, Omni centrom i direktorom Aleksandrom Njagovanom, brojnim preduzećima i pojedincima doprineo oslikavanju Hrama Vaskrsenja Hristovog. Na donatorskoj večeri u hotelu "Omni" prikupljeno je 10 miliona dinara, što je, nadaju se organizatori, jedno u nizu bogougodnih dela za sabornu svetinju grada na obalama Кolubare.

Događaju su prisustvovale i brojne poznate ličnosti: Danica Maksimović, Milan Lane Jovanović, Rade Bogdanović, Dejan Savić, Nikola Žigić, Darko Miličić, Vanja Bulić, Slaviša Čurović, Danko Lazović, Marko Pantelić, Predrag Popović, Nela Mihajlović, Marija Кilibarda i Nebojša Milovanović.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još