"Južni tok" čeka novu Vladu

Đelić: Rusija mora da shvati da je potrebno da taj sporazum usvoji i ratifikuje vlada u punom kapacitetu. Bubalo: Skupština mogla da ratifikuje sporazum.

Sednica tehničke Vlade Srbije i konferencija za novinare koja je usledila, i juče su, po svemu sudeći, uspešno poslužile dojučerašnjim koalicionim partnerima kao poligon za stranačka prepucavanja i skupljanje (ili oduzimanje) predizbornih poena. Rezultat jučerašnje vladine sednice u delu koji se odnosio na energetski sporazum s Rusijom bio je, u fudbalskom žargonu rečeno – nerešen. Naime, Predlog zakona za ratifikaciju potpisanog Sporazuma o izgradnji "Južnog toka" i privatizaciji NIS-a nije prošao zbog uzdržanosti ministara iz Demokratske stranke, dok su ministri iz Demokratske stranke Srbije, kako je rečeno na konferenciji za novinare, odbili usvajanje Zaključka o informaciji o potrebi sprovođenja sporazuma s Rusima i saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, odnosno, o utvrđivanju svih aktivnosti koje se sprovode u domenu sporazuma. 

Potpredsednik odlazeće vlade Božidar Đelić izjavio je da DS nije mogla da podrži ovaj predlog zakona jer on nema pravni osnov. On se pri tom pozvao na, kako je rekao, zvanično mišljenje Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, u kojem je naveden član 17. Zakona o vladi u kojem se, između ostalog, kaže da vlada kojoj je prestao mandat može da vrši samo tekuće poslove, ali ne i da Skupštini podnosi predloge zakona. Đelić je rekao da DS podržava ovaj sporazum, ali da za ratifikaciju u ovom trenutku, do formiranja nove vlade, nema pravnog osnova, dodavši da "ne možemo da rušimo pravni sistem Srbije". On je napomenuo da se sporazum već privremeno primenjuje i da postoje svi instrumenti neophodni za njegovo sprovođenje, podsetivši i na nedavno potpisan sporazum o formiranju zajedničke firme za gradnju "Južnog toka", kao i odluku UO NIS-a o formiranju Radne grupe za saradnju s ruskim partnerima. 

Đelić se pozvao i na prekjučerašnju izjavu ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova da je vlada u Srbiji trenutno tehnička, kao i da nema skupštine koja bi s punim kapacitetom mogla da usvoji sporazum, te da to nije nikakav problem i da se radi o tehničkoj stvari. On je podsetio da je sam sporazum i inicirao i potpisao predsednik Srbije Boris Tadić, kao i da je DS dala svoje glasove usvajanju sporazuma, i obećao da će ta stranka sigurno glasati za njegovu ratifikaciju kad za to dođe vreme, uz opasku da je "ovde po sredi pokušaj vođenja predizborne kampanje tamo gde joj nema mesta". Ministar trgovine Predrag Bubalo se, s druge strane, takođe pozvao na Sekretarijat za zakonodavstvo, ali i na Ustav Srbije, po kojem raspuštena skupština može da vrši i neodložne poslove, a pod to, kako je rekao, prema tumačenju Sekretarijata, može da se podvede i donošenje zakona kojim se potvrđuju međunarodni ugovori, ako su okolnosti hitne, pa samim tim i ratifikacija ovog sporazuma. 

Bubalo je pomenuo i pismo od 21. marta koje je rusko ministarstvo za energetiku poslalo u Vladu Srbije, a u kojem se, tvrdi on, kaže da je ruska strana ratifikovala sporazum i da je izuzetno zabrinuta što Srbija to još uvek nije učinila. On je istakao da je Srbija ta kojoj je ovaj sporazum potrebniji, te da je iz poštovanja prema velikom partneru sporazum trebalo da ratifikuje prva.

("Pregled")

Pogledajte još