"Serbia Epic" serija trka donosi bodove za OI u Parizu - Planinski biciklizam otvara prolećnu sportsku sezonu

Biciklistički klub Novi Sad pomera granice i, nakon veoma uspešnih međunarodnih biciklističkih trka, nastavlja sa organizacijom istih koje takmičarima donose bodove za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

Posle jedine međunarodne UCI biciklističke trke održane prošle godine u Srbiji, Serbia Epic serija, koju ujedno čine i kvalifikacione trke za OI u Parizu, počinje Yason C3 trkom na olimpijskoj stazi na Adrevlju oko hotela Ceptor. Od 25. do 26. marta očekuje se učešće 15 stranih ekipa. C1 olimpijska trka koja otvara takmičarsku sezonu u Srbiji pobedniku donosi 60 bodova.

Petrovaradin Fortress bike festival biće održan od 15. do 16. aprila na jednoj od najatraktivnijih lokacija za planinski biciklizam u Evropi, na Petrovaradisnkoj tvrđavi na kojoj je 2021. godine održano Evropsko prvenstvo. Ovaj svojevrsni festival predstavlja dve C1 trke za olimpijske bodove, kao i trku za Kup Srbije. U Novom Sadu takmičiće se 20 ekipa iz inostranstva i 200 biciklista iz Srbije. Pored trke biće upriličen i kulturnoumetnički program, kao i tradicionalna trka guralica za najmlađe. Za takmičare, ali i posetioce, ovo će biti prava sportska poslastica jer će biciklisti voziti po stazi koja se prostire od bedema, preko tunela do mostova.

Biciklistički klub Novi Sad ističe da je Serbia Epic nov sportsko turistički proizvod koji za cilj ima razvoj novih destinacija pogodnih za sportski turizam i slanje afirmativne slike o Novom Sadu i Srbiji zemljama širom sveta. Do sada je potvrđeno učešće takmičara iz mnogih evropskih i zemalja regiona kao što su Irska, Austrija, Mađarska, Kazahstan, Grčka, Hrvatska i Slovenija.

- UCI trke koje su kvalifikacione za Olimpijske igre veoma su atraktivne za strane bicikliste. Pored trka za profesionalne bicikliste, organizuju se i one za Kup Srbije, a posebnu pažnju poklanjamo najmlađima koji će imati priliku da se oprobaju u GurGur trci sa animatorima - izjavio je Nemanja Vajs, direktor trke.

Deo čitave Serbia Epic serije na koji je Biciklistički klub Novi Sad veoma ponosan je održivost koja se ogleda u očuvanju životne sredine. Za svakog sportistu koji bude učestvovao na trkama klub će zasaditi po jedno drvo u novembru 2023. godine, sa željom da u narednih 10 godina bude zasađeno više od 100.000 stabala i da se napravi "Serbia Epic šuma" koja će ostati budućim generacijama.

Foto: Aleksandar Miškov

Pogledajte još