Nemci i Kinezi merkaju "Zastavu"

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić juče je nagovestio mogućnost da jedan od zainteresovanih ponuđača u kragujevačku "Zastavu automobile" uloži oko 300 miliona evra, za proizvodnju potpuno novog modela automobila, u potpuno novu fabriku kapaciteta oko 150.000 vozila godišnje. Dinkić je najavio da će u aprilu biti raspisana druga faza tendera za privatizaciju fabrike "Zastava automobili", a rok za prijavljivanje biće do septembra. 

Do sada su interes za privatizaciju kragujevačke "Zastave" pokazale dve kompanije, jedna iz Nemačke, a druga iz Kine, čije su delegacije bila na razgovoru u Ministarstvu ekonomije i u fabrici u Kragujevcu, napomenuo je Dinkić u izjavi novinarima. 

- Radi se o ozbiljnim proizvođačima i sigurno je da će prednost na ovom tenderu imati onaj ko bude proizvodio kompletan automobil u Kragujevcu, a ne onaj koji ga bude sklapao - naglasio je ministar i dodao da će u slučaju da se ne javi niko ko bi proizvodio kompletan automobil, pobediti onaj ko bude želeo samo da sklapa vozila. 

Prema njegovoj oceni, šansa je Kragujevca da postane centar proizvodnje automobila u Srbiji, jer je jedan od ponuđača izrazio želju da proizvodi minimalno 150.000 automobila godišnje, s potencijalnom investicijom od oko 300 miliona evra. Dinkić je nagovestio da postoji šansa da se u Kragujevcu proizvodi potpuno novi model, koji bi se i izvozio, i napomenuo da postoji ideja da se u Kragujevcu izgradi nova fabrika, s novom tehnologijom proizvodnje. On je podsetio da je u decembru prošle godine bila raspisana pretkvalifikaciona faza tendera za privatizaciju fabrike "Zastava automobili". 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još