Institut odao poslovnu tajnu trgovaca

BEOGRAD, 22. avgusta 2011. (Beta) - Komisija za zaštitu konkurencije Srbije obavestila je Javno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova da je beogradski Institut ekonomskih nauka neovlašćeno i nezakonito objavio podatke koji su poslovna tajna, a prikupljeni su za potrebe Komisije.

Podaci su iz studije o analizi stanja na tržištu trgovine na malo u nespecijalizovanim prodavnicama pretežno hrane, pića i duvana.

U pripremi analize stručnjaci Instituta su koristili podatke o poslovanju samousluga, supermarketa, diskonta i hipermarketa u periodu od 2008. do 2010. godine.

Komisiji za konkurenciju je studiju o stanju na tržištu trgovine bila potrebna da bi odlučila o zahtevu belgijske kompanije Delez da preuzme trgovinski lanac Delta Maksi.

Studija Instituta ekonomskih nauka je pokazala da Delta Maksi nema dominantnu poziciju na tržištu trgovine u Srbiji, na osnovu čega je Komisija dala Delezu odobrenje da preuzme taj najveći trgovinski lanac u Srbiji. U beogradskim medijima objavljene su informacije iz studije Instituta, koje se smatraju poslovnom tajnom.

Pogledajte još