Beer Fest - peti dan

Lollobrigida

Narod je na Ušće polako pristizao uz MTV zvuke: prvo „Svi na pod“ pa - „Lollobrigida“. Najava „Dobrodošli na najveću žurku na Balkanu“ dobila je potpuno opravdanje nastupom hrvatsko-slovenačkog benda. Čim su Ida Prester i Petra Cigoj doskakutale na binu usledilo je masovno pregrupisavanje prisutnih, dobar ritam i đuskanje.

Njih dve, ponesene energijom, nisu se libile da daju i više od očekivanog pa je tako Ida, koju ne zovu džabe u Hrvatskoj kraljicom treša, pošteno opipala grudi koleginici. Nije ni Petra ostala dužna – skinula je suvišne detalje sa svog scenskog autfita što je doprinelo njenom većem radijusu kretanja a ni publika, dabome, nije imala ništa protiv. „Vruće za popi..it“, prikladno je prokomentarisala uoči Čoline „Pusti, pusti modu“, a finiš „Moj dečko je gej“/“Volim te“ doneo je potpunu histeriju ali i žal što ne ostaju duže na bini.

Balkanika i Kiki

Nedelja je, kao i uvek, donela dužu muzičku pauzu – dok se ispije lavovski cug i proglase najbolje pivopije a oko 22.30 je krenuo niz pravih muzičkih majstorija. Sanja Ilić i „Balkanika“ su uz pomoć „Balkanika Brass“ orkestra šarenolikim ali poznatim temama držali sat vremena publiku non-stop u ritmu.

A onda se desio fenomen zvani „Kiki Lesendrić i Piloti“. Fenomen jer ovaj bend treću godinu uzastopno (Beer fest 2009, pa Arena lane) baca u potpuni delirijum više desetina hiljada ljudi pa, koliko god istine bilo u Kikijevoj političkoj podobnosti, atmosfera kao sinoć se ne može ni na koji način kupiti ili namestiti.

Ono što je viđeno za kraj devetog Beer festa, teško da može da se nadmaši kad su „tribjuti“ u pitanju. Momak iz Londona poznat kao „Man In the Mirror“ oponaša Majkla Džeksona do savršenstva, uključujući, naravno, i čuveni „moon walk“ a sjajnu podršku imao je od naših muzičara i plesača pa je sve to izgledalo uigrano do perfekcije. Čak se i „Slash“, pojavio na bini u „Black Or White“, odličan štos.

Utisak: Vrati mi miris reke

Deveti Beer fest je završen a ovih dana je pametnije zaobilaziti Ušće, dok miris reke ponovo ne ovlada. Da je bilo sreće da festival zaobiđe i manijak koji je u petak vitlao nožem... Ovako se, četiri godine posle tragične smrti mladića na poslednjem kalemegdanskom izdanju, ponovo postavlja kompleksno pitanje bezbednosti posetilaca na tako velikom skupu sa ogromnom količinom alkohola.

Kompleksno i, svakako, najvažnije ali ne i jedino – ove godine je, na primer, zakazalo i ozvučenje što su itekalo osetili svi koji nisu mogli ili hteli da budu bliže bini. Zavesa je spuštena ali ostaju mnoga pitanja na koje će, svi se nadamo, naći pravi odgovori i rešenja jer na desetom Beer festu svi treba da uživaju u jubilarnom izdanju.


Pogledajte još