U Jablanici nije bilo zatvora

HAG, 22. avgusta 2011. (Beta) - Ključni svedok optužbe Šefćet Kabaši negirao je u ponedeljak na sudjenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom da je u selu Jablanica kod Dečana 1998. godine postojao pritvorenički centar OVK i da su u njemu bili zatvorenici.

Tadašnji zapovednik OVK na području Dečana, Haradinaj je, zajedno sa potčinjenima Idrizom Baljajem i Ljahom Brahimajem, optužen za ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema Romima, Albancima i Srbima u tom logoru u leto 1998. godine.

", u to mogu da se zakunem...Nisam video zatvorenike, ljudi su lako mogli da ulaze i izlaze...Ne znam da se tamo dogodilo išta što je bilo zabranjeno", rekao je Kabaši, suprotno izjavama koje je ranije dao tužilaštvu za koje je tvrdio da nisu istinite.

Premda je tokom iskaza delovao uznemireno i emotivno i drsko se odnosio prema tužiocu, Kabaši (35) je tvrdio da "nije pitanje" da li je on "uplašen". Ulazeći u sudnicu, svedok je gledao prema optuženima. Njegov iskaz prvooptuženi Haradinaj pratio je često se smeškajući.

Kabaši je negirao i da je u Jablanici bio stražar, tvrdeći da je bio običan vojnik, a odbio je da odgovori na pitanje ko je bio zapovednik OVK u Jablanici.

Pošto mu je tužilac Pol Rodžers (Paul Rodgers) predočio da je u ranijim izjavama tužilaštvu opisao pritvorenički centar i zarobljenike, te načinio skicu objekata, Kabaši je sugerisao da su ga istražitelji tužilaštva primorali da izjave potpiše i da one nisu istinite.

Pogledajte još