Zastoji u odnosima Hrvatske i Srbije?

GOLUBIĆ KOD OBROVCA, 23. avgusta 2011. (Beta) - Šef parlamentarne grupe prijateljstva skupštine Srbije sa hrvatskim saborom Janko Veselinović ocenio je u utorak da je došlo do zastoja u razgovorima izmedju dve države o brojnim otvorenim pitanjima.

Veselinović je na naučnom skupu "Hrvatsko-srpski odnosi: 20 godina nakon rata u Hrvatskoj", u Golubiću, u Hrvatskoj, rekao da su izmedju dve države još uvek "otvorena gotovo sva pitanja koja mogu da budu otvorena".

On je naveo da je reč o pitanju granica, položaja nacionalnih manjina, povratku izbeglica, povratku kulturnog blaga, pitanju nestalih lica, sudjenja za ratne zločine, imovine, penzija, akcija.

"Ta pitanja moramo rešavati uporedo sa našim priključenjem Evropskoj uniji, jer će sve dok se ta pitanja ne reše, gradjani imati problema", rekao je Veselinović.

Potpredsednik vlade Hrvatske Slobodan Uzelac rekao je da u odnosima dve zemlje postoje teme koje još nisu ni otvorene, a kamoli zatvorene.

Ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević poručio je da državne strukture u Srbiji i Hrvatskoj moraju predano da rade na poverenju izmedju dve države i dva naroda.

Pogledajte još