Festival nevidljivih svirača u Pančevu

BEOGRAD, 23. avgusta 2011. (Beta) - Deveti festival tradicionalne muzike "Etno.com 2011" biće održan 26. avgusta u foajeu i ispred Kulturnog centra Pančevo, pod sloganom "Nevidljivi svirači: Romi i muzika u tradicionalnoj kulturi Srbiji".

U foajeu Kulturnog centra Pančevo u 19 sato biće održana predavanja "Sada i ovde. Romska kultura kroz objektiv" Miladina Čolakovića i "Romska muzika kao deo mejnstrim kulture" Dragana Ristića, najavili su organizatori.

Nakon predavanja, na Platou ispred Kulturnog centra nastupiće Tamburaški orkestar Branka Jovanovića Baka, Bleh orkestar Kristijana Azirovića i Grupa Kal.

Cilj Festivala "Ethno.com 2011" jeste da Rome ne samo učini neposredno "vidljivima", već da ih postavi u centar festivalskog zbivanja i da publici predstavi paradigme savremenog romskog muziciranja.

"Romi predstavljaju marginalizovanu etničku grupu koja je stolećima učestvovala u kreiranju i prenošenju pevačke i, u većoj meri, sviračke tradicionalne prakse u Srbiji. U javnosti se, medjutim, često prenebregava ne samo značajna uloga, već i samo prisustvo Roma u lokalnim muzičkim praksama širom zemlje", ističu organizatori festivala.

Pogledajte još