STRUČNJACI OTKRIVAJU: Šta se sve dešava sa vašim organizmom ako u njega unosite previše šećera?

Pokazalo se da konzumiranje velikih količina šećera ubrzava skraćivanje telomera, što potencira starenje ćelija. Osim toga može da ima negativne posledice po celokupno zdravlje.

Preveliki unos dodatog šećera može imati brojne negativne posledice po zdravlje. Višak zaslađene hrane i pića može da dovede do povećanja telesne mase, problema sa šećerom u krvi i povećanog rizika od razvoja srčanih bolesti i bolesti krvnih sudova.

Iz ovih razloga, dodatni šećer treba svesti na minimum kad god je to moguće, što je lako kada praktikujete ishranu bogatu hranljivim sastojcima zasnovanu na unosu celovitih namirnica.

Preveliki unos šećera može negativno da utiče na organizam na sledeće načine:

Može da dovede do gojaznosti

Konzumiranje previše dodatog šećera, posebno putem slatkih napitaka, povećava rizik od dobijanja viška kilograma i može da dovede do akumulacije visceralne masti – masti na trbuhu povezane sa stanjima poput dijabetesa i srčanih bolesti.

Povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti

Dodatni unos šećera povećava rizik za razvoj kardiovaskulanrih bolesti kao što su gojaznost, visok krvni pritisak i upala (inflamacija).

Osim toga, konzumiranje previše šećera, posebno iz pića zaslađenih dodatnim šećerom, povezano je sa aterosklerozom, bolešću koju karakteriše formiranje masnih naslaga koje sužavaju lumen arterija.

Povezanost sa aknama

Ishrana sa visokim sadržajem šećera može da poveća lučenje androgena, proizvodnju ulja i upalu, a sve to može da poveća rizik od razvoja akni.

Pored toga, mnoge populacione studije su pokazale da ruralne zajednice koje konzumiraju tradicionalnu, neprerađenu hranu imaju mnogo nižu stopu akni u poređenju sa urbanijim područjima gde je prerađena hrana deo standardne ishrane.

Povećava rizik od dijabetesa

Dijabetes je među vodećim uzročnicima smrtnosti širom sveta, naročito zbog njegovih mikrovaskularnih komplikacija.

Njegova rasprostranjenost se više nego udvostručila u poslednjih 30 godina, a prema trenutno dostupnim procenama njegova učestalost će nastaviti da se povećava.

Ishrana sa visokim sadržajem šećera može da dovede do gojaznosti i insulinske rezistencije, a oba stanja su faktori rizika za dijabetes tipa 2.

Doprinosi razvoju maligniteta

Preveliki unos šećera može da dovede do razvoja gojaznosti, insulinske rezistencije i upale, a sve su to faktori rizika za razvoj maligniteta.

Studija na preko 22.720 muškaraca koja je trajala više od devet godina otkrila je da je povećana potrošnja šećera iz napitaka zaslađenih šećerom povezana sa većim rizikom od razvoja karcinoma prostate.

Druga studija je otkrila da je karcinom jednjaka povezan sa povećanim unosom saharoze i zaslađenih pića.

Istraživanja o vezi između dodatnog unosa šećera i drugih malignih bolesti su u toku, a potrebno je još studija da bi se u potpunosti razumeo ovaj složeni odnos.

Povećava rizik za razvoj depresije

Visoka potrošnja šećera povezana je sa kognitivnim oštećenjima, problemima sa pamćenjem i emocionalnim poremećajima poput anksioznosti i depresije.

Istraživači veruju da hronična sistemska upala, insulinska rezistencija i poremećeni dopaminergički sistem signalizacije nagrađivanja, što sve može da bude prouzrokovano povećanom potrošnjom šećera, mogu da doprinesu štetnom uticaju šećera na mentalno zdravlje.

Ubrzava starenje kože

Bore su prirodni znak starenja kože. Međutim, loš izbor hrane može da pogorša bore i ubrza proces starenja kože.

Krajnji proizvodi napredne glikacije (AGE) su jedinjenja nastala reakcijama između šećera i proteina u ljudskom organizmu. Sumnja se da ova jedinjenja imaju ključnu ulogu u starenju kože.

Konzumiranje ishrane bogate rafinisanim ugljenim hidratima i šećerom dovodi do stvaranja AGE, što može da dovede do preranog starenja kože.

AGE oštećuju kolagen i elastin, proteine koji pomažu da se koža rastegne i zadrži mladalački izgled. Kada se kolagen i elastin oštete, koža gubi čvrstinu i počinje da visi. Potrebno je više istraživanja da bi se u potpunosti razumela veza između šećera i promena na koži kod ljudi.

Može da ubrza starenje ćelija

Telomere su strukture koje se nalaze na kraju hromozoma, a to su molekuli koji sadrže deo ili sve genetske informacije. Telomere deluju kao zaštitne kapice, sprečavajući hromozome da propadaju ili da se stapaju.

Kako starite, telomere se prirodno skraćuju, što prouzrokuje starenje ćelija i njihovo oštećenje. Iako je skraćivanje telomera prirodan deo starenja, određeni stilovi života mogu da ubrzaju ovaj proces.

Pokazalo se da konzumiranje velikih količina šećera ubrzava skraćivanje telomera, što potencira starenje ćelija.

Smanjuje nivo energije

Hrana sa visokim sadržajem šećera može negativno da utiče na količinu energije izazivanjem skoka šećera u krvi praćenog padom istog. Stalne promene nivoa šećera u krvi mogu da dovedu do velikih fluktuacija nivoa energije.

Da biste izbegli ovaj ciklus trošenja energije, birajte izvore ugljenih hidrata koji sadrže malo dodatog šećera i one bogate vlaknima.

Na primer, konzumiranje jabuke zajedno sa šakom badema je odlična užina za održavanje dnevne energije.

Može da bude uzrok masne jetre

Visok unos fruktoze je povezan sa povećanim rizikom od razvoja masne jetre. Fruktoza je vrsta šećera, a jedan od glavnih izvora fruktoze je kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze (HFCS) koji se koristi za zaslađivanje sokova, slatkiša, peciva, žitarica i još mnogo toga.

Za razliku od glukoze i drugih vrsta šećera, koje preuzimaju brojne ćelije u celom telu, fruktozu skoro isključivo razlaže jetra.

Fruktoza se u jetri pretvara u energiju ili skladišti kao glikogen. Međutim, jetra može da skladišti samo toliko glikogena pre nego što se višak pretvori u mast.

Velike količine dodatog šećera u obliku fruktoze preopterećuju jetru, što dovodi do nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD), stanja koje karakteriše prekomerno nakupljanje masti u jetri.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još