Modni fotograf Pavel Surovi osvojio 100 medalja na međunarodnim takmičenjima

Srpski modni fotograf i svetski priznati grafički dizajner Pavel Surovi iz Kisača ostvario je neverovatan uspeh na međunarodnim fotografskim umetničkim takmičenjima. Prezentujući Srbiju uspeo je za samo 3 meseca da svojim umetničkim fotografijama osvoji čak 23 zlatnih medalja širom sveta. Pored zlatnih medalja, srpski fotograf osvojio je i 30 srebrnih i više od 30 bronzanih medalja i na stotinu pohvala.

Dva puta zaredom je proglašen za najboljeg modnog fotografa u Rusiji na međunarodnom IBEFF Etno moda festivalu. Proglašen je za najboljeg fotografa portreta u Češkoj na međunarodnom foto salonu Bohemija u Pragu. U Sloveniji je dobitnik zlatne medalje Foto saveza Slovenije u kategoriji serija i proglašen najboljim autorom i fotografom 23. Celjskog foto salona. Na međunarodnim foto takmičenjima u umetničkoj fotografiji u Belgiji i Gruziji je uzeo po 2 zlatne medalje u 2 foto kategorije - kolorna i crno bela fotografija.

Osvojio je još bezbroj medalja u Francuskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji, Turskoj, Kipru, Severnoj Makedoniji, Islandu, Nikaragvi...

- Ponosan sam što predstavljam Srbiju u najboljem svetlu na svakom svetskom prestižnom fotografskom takmičenju. Ovo je veliki uspeh za Srbiju, srpske narodne nošnje, ali i moju kreativnost koja je uspela da preskoči lokalne stereotipe, tradicionalistički pogled na narodnu nošnju i kreativne državne granice. Najviše sam ponosan što ove fotografije u narodnim nošnjama prezentuju Kulturni centar Kisač, Grad Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture, i Srbiju širom sveta! To je jedan novi svet Balkana izmedju duhovnog i svetskog. Hvala Gradu Novom Sadu i Fondaciji Evropska prestonica kulture - Novi Sad 2022. što su verovali u moju novu viziju prikazivanja narodnih nošnji Balkana - izjavio je srpski modni fotograf.

Sve pobedničke fotografije Pavela Surovog su iz njegovog umetničkog opusa "Corona" i "Tron" koje je uspeo da stvori u vreme pandemije i prošle godine. Na svojim umetničkim fotografijama Pavel nam kroz tradiciju, priče, mitove, bajke i fikciju prikazuje upravo to što smatra najvrednijim za jedan narod, a to je materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe naroda Balkana. Najviše nagrađivane su mu fotografije srpskih ratnica, anđela, svetica, grofica i kraljica. Njegove pobedničke fotografije nose nazive Templarka, Warriorka, Beli Andjeo, Arhangel Mihailo, Sveta Tereza, Marija Magdalena, Grofica Batori, Kraljica Korone...

Kao modni fotograf Pavel Surovi se u svom radu nije fokusirao na fotografisanje savremenih modnih kreacija, nego upravo na narodnu nošnju Srba iz celog regiona, kao i na onu od Slovaka, Mađara, Rusina, Hrvata, Bunjevaca, Rumuna, Turaka. U svom radu kao fotograf koristi modnu fotografiju kao način da izrazi svojsku estetiku i formu, a kao umetnički izraz koristi alegorije. Poznat je po tome da sve radi sam, od ideje preko kreiranja koncepta, scenografije, odabira narodnih nošnji pa sve do finalne realizacije, fotografisanja i retuširanja, sve je to lično njegovo delo.

Posle svih osvojenih nagrada Pavel Surovi počeo je da fotografiše novi opus pod nazivom P.S. Mira Brtka. Naziv predstavlja spoj dva umetnika i dva sveta - Pavela Surovog i Mire Brtke. Mira Brtka je jedna od najpoznatijnih multidisciplinarnih umetnica u Srbiji, ali i u svetu. Poznata je kao uspešna likovna umetnica, modna kreatorka, pozorišna i filmska rediteljka koja je iza sebe ostavila veliki opus umetničkih dela u različitim disciplinama. Surovi se fokusira u ovom projektu na modne kreacije Mire Brtke, tj. njene nadaleko poznate haljine, koje interpretira iz svog estetskog i filozofskog ugla, ali i pokušava da interpretira i objasni Mirinu perspektivu stvaranja haljina. Preko fotografije dodaje svakoj haljini kontekst i dušu.

Ko je Pavel Surovi?

Pavel Surovi je svetski poznati grafički dizajner, fotograf, kolekcionar i ljubitelj narodne nošnje koji kroz svoj rad prikazuje tradiciju i materijalnu kulturu, ali na nov i specifičan način.

Autor izložbe "Slava" koja je ekskluzivno prikazana u 7 kulturnih stanica Grada Novog Sada u 2022. godini, kada je Novi Sad nosio titulu Evropske prestonice kulture. Svake godine učestvuje u Beogradu na međunarodnom Etnology Festu, na međunarodnom festivalu IBEFF etnomode u Sankt Peterburgu u Rusiji, na međunarodnom festivalu "Biserna grana" i na festivalima u Slovačkoj. Svojim radovima je predstavljao Srbiju na Dan ustavnosti Republike Slovačke, u galeriji na Bratislavskoj tvrđavi, u rezidenciji Marije Terezije, kada je ovom prilikom upriličena izložba "Slovačka Lepota".

Dobitnik je nagrade Slovak Multimedia PRIX (2003) za najbolji multimedijalni rad u Slovačkoj republici. Osvojio je prvu nagradu žirija na takmičenju HiiiBrand (2010) u Kini za najbolji svetski brend i dobitnik je evropskog Oskara Design Angel na AdPrintFestivalu (2012) za najbolji logo dizajn u Evropi. Njegova dizajnerska rešenja objavljivanja su po celom svetu. Dve godine zaredom osvaja prvu nagrada žirija na IBEFF festivalu etnomode u Rusiji u kategoriji modna fotografija. Dobitnik je mnogih priznanja za portretnu i modnu fotografiju na svetskim fotografskim takmičenjima u svetu i u Srbiji. Za samo 3 meseca uspeo je da osvoji čak 23 zlatnih medalja na međunarodnim svetskim umetničkim fotografskim takmičenjima po celom svetu u Rusiji, Francuskoj, Belgiji, Češkoj, Gruziji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji, Turskoj, Kipru, Makedoniji...kao i 30 srebnih medalja i mnogo bronzanih medalja po celoj Evropi. Ove godine je imao samostalne izložbe u Kisaču, Somboru, Novom Sadu i Beogradu. Izložba "Corona" imala je svetsku premijeru u Parizu, a izložba "Prestol" predstavljena je u Mariboru u Sloveniji.

Foto: Pavel Surovi

Pogledajte još