Vetar u leđa preduzetništvu

Kolubarskom okrugu potrebna je agencija za ekonomski razvoj, odnosno institucija koja bi se bavila društveno-ekonomskim napretkom ovog područja.

Kada se zapodene priča o razvoju valjevskog kraja, do izražaja dođe čuveni domaći specijalitet "dva Srbina, tri partije". Kolubarskom okrugu potrebna je agencija za ekonomski razvoj, odnosno institucija koja bi se bavila društveno-ekonomskim napretkom. Njen osnovni cilj bio bi da se da vetar u leđa preduzetništvu, da se generiše kapital i privuku nove investicije − smatra Miloje Obrenović, načelnik kolubarskog Upravnog okruga. Na drugoj strani, valjevski, lajkovački i upski opštinari potpisali su se kao osnivači takve agencije, ali sa sedištem u Šapcu, koji je tradicionalni rival Valjeva u borbi za prestiž. I da bi se stvar dovela u fazu ozbiljnog razgovora, agilni okružni načelnik organizovao je prezentaciju rada Agencije za regionalni ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, koja postoji već pet godina. Direktor Jasminka Luković-Jagličić istakla je da ima veliku podršku lokalnih samouprava, koje su osnivači i dvotrećinski vlasnici te kuće. 

- Naša agencija je ključni nosilac svih razvojnih procesa u Šumadiji i Pomoravlju, gde uz administrativni centar Kragujevac ima 12 opština sa 560.000 stanovnika. Njena koordinatorska i integrišuća uloga ogleda se kroz broj novootvorenih preduzeća i novih radnih mesta, koji se meri hiljadama − naglasila je Luković-Jagličić, dodavši da je Agencija jedna vrsta servisa lokalnih samouprava i uslužni centar za biznis zajednicu. Ona pomaže preduzetnicima da lakše dođu do kredita, da se interesno povezuju, organizovanije i jeftinije sebe nađu na novim tržištima, da zajedno izađu na sajmove. Sve to doprinosi dinamičnijem privrednom razvoju, uz tesnu saradnju s lokalnim samoupravama. 

- Agencija može biti uspešna samo ako je rezultat i izraz dobre volje lokalnih subjekata. Ako je takva institucija nametnuta, ona ima malu verovatnoću za uspeh. Tajna njenog opstanka je da je podrže lokalne samouprave, biznis zajednica, bankarski i finansijski sektor − zaključila je Jasminka Luković-Jagličić. Inače, Agencija za regionalni ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja je u prve dve godine u potpunosti finansirana sredstvima stranih donatora. Sada, prema rečima Jasminke Luković-Jagličić, jednu trećinu budžeta pokrivaju osnivači − lokalne samouprave, jednu trećinu obezbeđuje sama Agencija realizacijom određenih projekata, dok jedna trećina stiže komercijalnim obavljanjem usluga trećim licima. U Kragujevcu intenzivno rade, u saradnji sa bankama, na formiranju razvojnog fonda koji će povoljnim kreditima pospešiti razvoj. 

I kada se sve prevede na Valjevo, gde je nedostatak razvojnih programa očigledan, ne može se pobeći utisku da je mnogo toga u funkciji politike i predstojećih izbora. Okružni načelnik Obrenović (G17 plus) izrazio je žaljenje što prezentaciji nisu prisustvovali zvaničnici opštine Valjevo, izuzev jednog člana privremenog organa, treba li reći da je to njegov partijski kolega. Istovremeno je ocenio da agencija za regionalni ekonomski razvoj ne može biti formirana na silu, već samo po principu dobrovoljnosti, odnosno javnog i privatnog partnerstva, uz što manji uticaj politike. Malo ko veruje da je tako nešto u valjevskim uslovima moguće.

("Pregled")

Pogledajte još