Beogradska Filharmonija i Zubin Mehta u Dubrovniku

BEOGRAD, 24. avgust 2011 - Impresivan program 11. izdanja Festivala, koji će ove godine trajati od 27. avgusta do 8. septembra, uključuje nastupe najboljih orkestara, kamernih ansambala, solista i holivudskih glumačkih zvezda.

Hrvatski mediji, kako je saopštila Beogradska filharmonija, njen koncert sa Zubinom Mehtom tretiraju kao najveću senzaciju ovogodišnjeg festivala.

Pod vođstvom jednog od najvećih autoriteta današnjice u svetu klasične muzike, Beogradska filharmonija će na Držićevoj poljani, koja se prvi put koristi kao pozornica u okviru festivalskog programa, izvesti uvertiru i arije iz Mocartove opere Figarova ženidba, Mendelsonov Violinski koncert i Bramsovu Drugu simfoniju.

Kao solista na violini nastupiće domaćin Julijan Rahlin, a osim njega, gosti će biti i hrvatski sopran Marija Kuhar Šoša i srpski bariton Ipča Ramanović.

U toku desetodnevnog programa, učestvuju još i orkestar St.Martin in the Fields, muzičari Miša Majski, Itamar Golan, Jefim Bronfman, Janin Jansen, Aleksej Igudesman, ali i holivudske glumačke zvezde Džon Malkovič i Rodžer Mur.

Mehta je već nastupao u Dubrovniku sa Beogradskom filharmonijom, davne 1968, a orkestar je poslednji put u Dubrovniku gostovao pre skoro 30 godina, 1982. godine.

Zubin Mehta je dirigovao Beogradskom filharmonijom četiri puta u poslednjih deset godina, a poslednji koncert održao je prošlog februara.

Tada je kompletan prihod sa dva gala koncerta donirao „Fondaciji Beogradske filharmonije Zubin Mehta", čiji je počasni predsednik već pet godina. Tom prilikom podelio je i svoj san o izgradnji nove koncertne sale Beogradske filharmonije i izjavio da „je orkestar toliko visokog kvaliteta najbolji kulturni ambasador Srbije".

Odmah po povratku iz Dubrovnika, orkestar Filharmonije nastavlja sa radom. Koncertna sezona počinje 9. septembra.

Od šest ciklusa pripremljenih za narednu sezonu, Popularni je rasprodat do poslednje karte za samo tri nedelje, saopštila je Beogradska filharmonija.

(FoNet)

Pogledajte još