OBRATITE PAŽNJU: Koja hrana može da dovede do trovanja ako je podgrevate u mikrotalasnoj rerni?

Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste veoma gladni i užurbani, podgrevanje hrane u mikrotalasnoj rerni nije uvek dobra ideja, pogotovo kad je reč o jajima, voću, lisnatom povrću, mesnim prerađevinama i pirinču.

Kako prenosi "The Healthy", grejanje kuvanih jaja stvara veliku količinu pare u njima koja nema gde da izađe, pa vrlo lako može da dođe do eksplozije, i to onda kad ih izvadite iz mikrotalasne rerne.

Najbolje bi bilo da ih ne podgrevate, ali ako baš morate, prvo ih oljuštite i isecite na manje komade.

Isto važi i za voće poput jabuka, grožđa i breskvi. Ne ispuštaju višak vlage dok se kuvaju zbog čega mogu da eksplodiraju. Pre podgrevanja isecite ih na komadiće ili probušite sitne rupice čačkalicom.

Mesne prerađevine u sebi sadrže puno konzervansa kako bi rok trajanja bio što duži, a kada ih podgrevate ti konzervansi postaju još štetniji za organizam, mogu da podstaknu oksidaciju holesterola, pokazalo je istraživanje objavleno u "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Britanska agencija za hranu FSA kaže da podgrevanje pirinča u mikrotalasnoj rerni može čak dovesti do trovanja hranom jer sirov pirinač sadrži bakterije koje mogu da prežive brzo kuvanje u mikrotalasnoj. Jednom kada ga izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju.

Lisnato povrće poput spanaća takođe treba držati dalje od mikrotalasne jer sadrži visoku koncentraciju nitrata. Iako je sam po sebi bezopasan, podgrevanjem se pretvara u štetne supstance kancerogenog dejstva.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još