RECEPT DANA: Švedske ćufte

Sastojci:

- 105 g (1½ šolja) svežih prezli od hleba
- 200 ml punomasne pavlake
- 250 g mlevenog svinjskog mesa
- 500 g mlevenog junećeg mesa
- 1 luk, tanko narendan
- ½ čajne kašičice narendanog muškatnog oraščića
- 1½ čajna kašičica soli
- ¼ čajne kašičice mlevenog belog bibera
- 100 g putera
- 35 g (¼ šolje) brašna
- 250 ml (1 šolja) goveđeg bujona

Pire krompir:

- 800 g malog, duguljastog krompira, ili neki drugi za pire krompir
- 250 ml (1 šolja) mleka
- 200 g putera
- morska so

Priprema:

Zagrejati rernu na 200°C. Za ćufte, sipati 2 do 3 supene kašike pavlake preko hlebnih prezli i ostaviti nekoliko minuta, da se natope. U velikoj činiji pomešati vlažne prezle, mleveno meso, luk, muškatni oraščić, so i biber. Oblikovati u kuglice veličine pingpong loptice i staviti na veliku tepsiju. Sipati malo vode na dno tepsije, i staviti u rernu 10 do 15 minuta, da se ćufte tek malo zapeku.

Zagrejati polovinu putera u veliki, dubok tiganj, na srednjoj vatri. Dinstati ćufte 3 do 5 minuta, dok se ne karamelizuju, i puter potamni, uz redovno pomeranje tiganja. Izvaditi ćufte, ostaviti sa strane i držati na toplom. Tiganj ne treba prati.

Vratiti tiganj na srednju vatru, dodati preostali puter i dodavati brašno, uz mešanje svaka 2 do 3 minuta. Dodati bujon i sačekati da prokrčka, uz mešanje po dnu tiganja. Krčkati 2 minuta, zatim dodati preostalu pavlaku i promešati. Začiniti po ukusu, zatim vratiti ćufte u tiganj, i zagrevati zajedno sa sosom još 4 minuta.

Za pire:

Staviti krompir u veliku šerpu, i preliti hladnom vodom, dodati 1 supenu kašiku soli i ostaviti da provri. Smanjiti temperaturu na srednji stepen, i kuvati 12 do 15 minuta, dok krompir ne bude tako kuvan, da mali oštar nož lako prođe kroz krompir. Procediti krompir, i vratiti u posudu na veoma niskoj vatri, i kuvati još 1 minut. Ugasiti vatru i ostaviti da odstoji 5 minuta. Dobro izgnječiti krompir i dodati puter, i postepeno dodavati mleko, da se sve dobro sjedini. Posoliti.

Servirati ćufte sa pireom od krompira i sosom po ukusu.

Izvor: 24kitchen.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još