Pako Penja

Koncert Paka Penje na Kolarcu ovog vikenda bio je doživljaj koji vas prenese u neko drugo podneblje i dočara boje, mirise i sunce Španije. I svu snagu osećanja koje flamenko, tradicionalna španska muzika, sa sobom nosi. Dramatika ali i humor, dijalog kastanjeta i gitare, ritam i osluškivanje ritma.

Dva igrača u stilizovanim tradicionalnim odelima i igračica koja se, tokom plesa, poigrava karnerima na haljini. Delovi koncerta u kojima, u solo nastupima, igrači pokazuju šta sve mogu i gde ih je muzika ponela. I vešta koreografija zajedničkih nastupa, u kojima su parovi savršeno sinhronizovani i savršeno vladaju prostorom. Postavka svetla koje dodatno boji ili senči muziku... Tipični, grleni vokali, perkusionista i nekoliko gitara.

Zbog velikog interesovanja za prvi koncert španskog gitariste i njegove flamenko grupe na Kolarcu, zakazan je i drugi koncert, 6. aprila. Oba su bila puna i oba puta publika je reagovala ovacijama. Pako Penja je umetnik koji na specifičan način sjedinjuje autentičnost i inovaciju u flamenku, zapisano je u biografiji. On je gitarista, kompozitor, dramaturg, producent i umetnički mentor koji je transformisao percepciju ove arhetipske španske umetničke forme. Flamenko je tradicionalna muzika koja se ne zapisuje, već se prenosi generacijama i ima raznolike umetničke obrade. I dok ga gledate i slušate, zajedno s protagonistima proživljavate čitavu skalu intenzivnih osećanja.

Penja je rođen u Andaluziji, u Kordobi, a gitaru je počeo da svira sa šest godina. Prvi put je profesionalno nastupio kao 12-godišnjak, a od 1970. redovno nastupa s grupom odabranih gitarista, plesača i pevača. Svirali su i u londonskom Rojal Albert holu, njujorškom Karnegi holu, amsterdamskom Konatgebou.

Produkcija "Musa Gitana" iz 1999. godine, delo inspirisano životom i radom slikara Hulija Romera de Toresa iz Kordobe, izvođena je sedam nedelja u Pikok teatru u Londonu i predstavlja najduže izvođen flamenko šou u istoriji. Penja je osnovao i Centar za flamenko u Kordobi, a od 1985. je profesor flamenko gitare na Roterdamskom konzervatorijumu. Dobitnik je najvišeg španskog odlikovanja, koje dodeljuje kralj Huan Karlos, i smatra se jednim od najznačajnijih španskih flamenko gitarista današnjice. Sa svojom grupom Penja redovno nastupa na festivalima u Edinburgu, Adelejdiu Amsterdamu, Atini, Istanbulu, Izraelu, Singapuru i Hongkongu. Živi u Londonu i planira da flamenko spoji s nekim formama klasične muzike.

Koncert Paka Penje i njegove flamenko grupe na Kolarcu predstavio je najraznovrsnije flamenko ekspresije upakovane u pravi, dobro osmišljen i režiran spektakl. Na dinamičnom koncertu gitara je zablistala u nekoliko solo tačaka i bila deo grupe odličnih muzičara. A u svom prostoru igrači i pevači dočarali su i bez rezerve preneli publici svu strast, energiju, ritam i zanos flamenka.

Tekst: Jelena Jovanović
Foto: Marko Risović

Pogledajte još