Standardizacija romske kulture

BEOGRAD, 07. april 2008. (FoNet) - Jedan od glavnih problema Roma je standardizacija romskog jezika, religije, muzike i mitova - izjavila je danas na okruglom stolu "Romska kultura i tradicija", izvršni direktor Romskog informativnog centra, Rozalija Ilić

Ona je, na okruglom stolu, ukazala  da se tokom vekova bogata romska kultura menjala. "Romska civilizacija je iz Indije ponela mnogo znanja, običaja, davala ali i uzimala tuđe kulturne vrednosti", naglasila je ona.

Ilić je istakla da su Romi, koji su se zadržali na prostoru današnje Evrope, zaboravili svoj maternji jezik i danas govore na mnogo dijalekata. Zbog toga je, kako je rekla, veoma važno, da se uradi standardizacija romskog jezika, a potom i romske kulture i tradicije.

"Želim da živim danas, želim da se sećam prošlosti ali želim svojoj i svoj drugoj deci bolju budućnost", istakla je Ilić.

Predstavnik Kancelarije za sprovođenje romske nacionalne strategije, Ljuan Koka, ocenio je da drugi teško razumeju romsku kulturu i to nerazumevanje dovodi do predrasuda.

Direktor YuRom Centra iz Niša i koordinator Lige za Dekadu Roma, Osman Balić, istakao je da su kulturnu autonomiju zloupotrebljavale manjinske političke stranke. On je predložio da se formira Katedra za romološke studije, slična onoj koja postoji u Češkoj, Bugarskoj i Rumuniji, na kojoj bi se izučavala romska kultura i tradicija.

Predstavnik Ministarstva prosvete, Vesna Acković, je rekla da je cilj Ministarstva da se što veći broj romske dece uključi u obrazovni sistem.

"Ministarstvo podstiče mere upisa romske dece u srednje škole i na fakultete. U 2005.godini u srednje škole je upisano 68, a 2007. čak 143 romska deteta, a na fakultete je na ovaj način do sada upisano 100 studenata", rekla je Acković.

Predstavnik Tima potpredsednika Vlade Srbije za implementaciju strategije za smanjenje siromaštva Tanja Ranković-Zahopulos je istakla da je cilj da se u Srbiji do 2010. godine prepolovi broj siromašnih.

Prema podacima iz 2007. godine oko 490.000 građana nalazi u kategoriju siromašnih, rekla je ona i dodala da se najveći broj siromašnih nalazi u kategorijama neobrazovanih, dece do 13 godina, staračkih domaćinstava i Roma.

Romi čine 49 odsto siromašnih, od toga u ruralnoj sredini siromašno je 62,1 odsto, a u gradskim naseljima 35,5 odsto, rekla je Ranković-Zahopulos i dodala da su Romi više izloženi riziku siromaštva od drugih kategorija u našoj zemlji.

Pogledajte još