STRUČNJACI OTKRIVAJU: Koji znakovi pokazuju da dete ima poremećaj ishrane?

Poremećaji ishrane su ozbiljni psihički poremećaji koji zahvataju sve veći broj dece i mladih. Ako se ne prepoznaju i ne leče na vreme, mogu da izazovu ozbiljne posledice i potencijalno budu opasni po život.

Doktorka Džoana Silver, koja više od deset godina pomaže osobama sa poremećajima ishrane otkrila je da postoje određeni znakovi koji pokazuju da dete boluje od poremećaja ishrane, svesno ili nesvesno.

Kao vodeći psihoterapeut u dnevnoj bolnici za lečenje osoba sa poremećajem ishrane, zna da prepozna klasične znakove da neko ili prikriva poremećaj ishrane ili ga poriče.

- Nažalost, u današnje vreme poremećaji ishrane mogu da počnu vrlo rano. Obično se javljaju u tinejdžerskom periodu, ali nikad nije prerano da se obrati pažnja na to jer postoje i mnogo mlađi pacijenti - objašnjava dr Silver i ukazuje na nekoliko suptilnih znakova koje bi, kaže, svi roditelji trebalo da znaju da prepoznaju.

Odbija hranu uz objašnjenje da je obilno ručalo

Dr Silver objašnjava da deca i tinejdžeri često opravdavaju to što jedu manje hrane ili je u potpunosti izbegavaju govoreći svojim roditeljima da su "obilno ručali" ili "da trenutno nisu gladni, da će jesti kasnije", što se na kraju ne dogodi.

Često proverava sastav hrane

Ovo je česta pojava kod dece s poremećajem ishrane, a uglavnom se javlja kako bi osoba mogla da utvrdi koja hrana ima najmanje kalorija i samim tim manje goji, objasnila je doktorka.

Promenljivog je ponašanja

Kako objašnjava dr Silver, promene u ponašanju takođe mogu da budu suptilan znak poremećaja ishrane kod deteta. Može da deluje povučenije i tiše, da manje govori, ali i da se povlači u sebe.

- Osoba s poremećajem ishrane može da postane sve više teskobna, depresivna ili da ima nagle promene raspoloženja. Isto tako, dete može da postane ljutito ili agresivno, naročito ako ga neko tera da jede ili optužuje da premalo jede - dodaje doktorka.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još