VEČERNJI: Gadafijevih pet opcija

ZAGREB, 25. avgust 2011 - Članica Libijskog nacionalnog saveta Fatima Mahmud je izjavila: "Poslednje informacije kojima raspolažemo kažu da je i dalje na teritoriji Libije, ali je napustio Tripoli. Isto tako raspolažemo i informacijama da bi, ako ne bude uhapšen ili ubijen, mogao tražiti politički azil u pet država s kojima do danas ima dobar odnos", rekla je Mahmud za Večernji list.

Uz dve afričke zemlje, Čad i Alžir, jednu južnoameričku, Venezuelu, Večernji list je ubrojao i dve evropske zemlje, Hrvatsku i Srbiju.

Poznato je, piše Večernji list, da je u jako dobrim odnosima sa Srbijom, ali i s bivšim predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem, koji mu je ponudio pomoć u ime velikog prijateljstva.

Mahmud je rekla i da je u redovima Gadafijevih snaga bilo mnogo plaćenika i vojnih stručnjaka iz afričkih zemalja, ali i s područja bivše Jugoslavije, posebno iz Hrvatske i Srbije.

Mahmud najviše strahuje od građanskog rata u Libiji posle pada Gadafija, kao što se dogodilo posle odlaska Sadama Huseina u Iraku, jer ima mnogo islamista koji su zadojeni ideologijom Al Kaide.

"Oni su ubili našeg glavnog komandanta Abeda Alfataha Junisa. Nadam se da će, posle oslobođenja cele zemlje, predstavnici svih političkih stranaka sesti za sto i rešiti probleme na miran i demokratski način", rekla je Mahmud za Večernji list.

(FoNet)

Pogledajte još