OGRANIČAVANJE "PRETERANOG TURIZMA" U ŠPANIJI: Barselona i Valensija ubuduće će naplaćivati turističke takse

Španski gradovi Valensija i Barselona će uvesti nove turističke takse tokom 2023. godine, što je potez za koji pojedine turističke organizacije upozoravaju da bi mogao da ošteti granu turizma. Uvođenje turističke takse pokušaj je da se ograniči "preterani turizam", prenosi Euroaktiv na srpskom jeziku.

Stopa, nazvana Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja (ETIAS), primenjivaće se na one koji posećuju šengenski prostor od novembra ove godine. Svi turisti koji nisu iz EU moraće da plate 7 evra za ulazak bez viza - i to će morati da se obnavlja na svake tri godine.

Sve veći broj španskih regiona takođe naplaćuje svaku noć provedenu u hotelskom smeštaju, dok će Valensija krajem godine uvesti potpuno novu turističku taksu. U Barseloni, glavnom gradu Katalonije, već je na snazi taksa za posetioce, ali će se ove godine povećati. Predsednik pokrajinskog saveta Malage Francisko Salado, izjasnio se protiv poreza EU i rekao da je turizam ekonomski motor Malage i Andaluzije i kritikovao potencijalni porez.

Kako je rekao, to bi mogao da bude veliki problem za Španiju. Drugi gradovi širom Evrope već imaju noćnu taksu za posetioce, poput Praga, Berlina, Hamburga, Budimpešte i Amsterdama.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još