OTAC ZAVRŠIO U ZATVORU: Ruska devojčica poslata u prihvatilište zbog antiratnog crteža

Jedna devojčica u Rusiji crtala je antiratne crteže i odbila da učestvuje u "času patriotizma" u školi. Nakon toga, vlasti su počele da vrše pritisak na njenog oca, koji je na kraju uhapšen zbog protivljenja ratu u Ukrajini, a devojčica je poslata u državno prihvatilište, piše "Gardijan".

Aleksej Moskaljov, samohrani roditelj iz Jefremova, oko 240 kilometara južno od Moskve, uhapšen je zbog antiratnih izjava na jednoj ruskoj društvenoj mreži.

- Njegova kuća je pretresena a ćerka smeštena u državno prihvatilište dok njen otac ne bude oslobođen – ili dok se ne pronađe drugi staratelj - rekao je Moskaljovljev advokat Vladimir Bilijenko.

Upitan šta može da se desi sa devojčicom ako Moskaljov bude osuđen, advokat je kazao da bi preostala "samo jedna mogućnost – sirotište".

- To bi bio težak udarac za devojčicu koja je sa ocem provela ceo život - rekao je on.

Pritisak vlasti počeo je prošlog aprila, kada je Marija, učesnica šestog razreda, odbila da učestvuje u "času patriotizma" i nacrtala rakete kako padaju na porodicu koja stoji ispod zastave Ukrajine. Na drugom crtežu koji je naslikala, napisala je "slava Ukrajini".

Škola je pozvala policiju, koja je ispitivala devojčicu i pretila njenom ocu. Moskaljov je prvo kažnjen sa oko 400 evra zbog toga što je ruske vojnike nazvao "silovateljima" u objavi na internetu nakon što su otkriveni ratni zločini protiv civila u ukrajinskom selu Buča.

Istog meseca, Moskaljevu je saopšteno da su agenti ruske službe bezbednosti FSB došli u školu i da ispituju njegovu ćerku. Kako je ispričao ruskim medijima, kada je došao u školu agenti su mu pretili da će mu ćerka biti oduzeta.

- Tri i po sata su mi govorili da pogrešno vaspitavam dete, da će mi je uzeti i staviti me u zatvor - rekao je Moskaljov u intervjuu za OVD-info.

Njemu sada preti trogodišnja kazna zatvora. Advokat Bilijenko je rekao da je malo verovatno da će njegova ćerka biti data majci na staranje, ali da se skoro 10 ljudi iz komšiluka javilo da primi devojčicu, što bi značilo da neće ići u sirotište, ako sud odobri.

- Hvala bogu na takvim ljudima - rekao je advokat.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još