VIŠE NE ISPUNJAVAJU USLOVE "ŠVAJCARSTVA": Toblerone ostaju bez zaštitnog znaka – Materhorna

Pošto se deo proizvodnje popularne čokolade seli u Slovačku, po švajcarskim zakonu o brendiranju zemlje "Toblerone" moraju da uklone prepoznatljivi logo planinskog vrha Materhorn i zamene ga neutralnim.

Slika planinskog vrha Materhorn biće uklonjena sa pakovanja "Toblerona" nakon što se deo proizvodnje čokoladice preseli van Švajcarske, što znači da je u suprotnosti sa marketinškim ograničenjima koja se odnose na upotrebu švajcarske ikonografije.

Planina visoka 4.478 metara, čiji skoro simetričan piramidalni vrh odražava oblik čokoladne pločice od badema i meda, biće zamenjena opštijim alpskim vrhom, rekao je američki vlasnik konditorskog brenda "Mondelez".

- Redizajn ambalaže uvodi modernizovan i aerodinamičan planinski logo koji je u skladu sa geometrijskom i trouglastom estetikom - rekao je portparol "Mondeleza" za "Argauer cajtung". Na pakovanju Toblerona će sada stajati "osnovano u Švajcarskoj", a ne "proizvedeno u Švajcarskoj".

Zakon o "švajcarstvu" uveden 2017. ograničava upotrebu belog krsta nacionalne zastave na crvenoj pozadini, kao i drugih pokazatelja švajcarskog porekla, u prehrambenim proizvodima, industrijskim proizvodima i uslugama.

Da bi se namirnice plasirale na tržište kao "proizvedene u Švajcarskoj", 80 odsto sirovina mora da se dobije iz zemlje i da se većina prerade tamo odvija. Za mleko i proizvode na bazi mleka, potrebna kvota je sto odsto, sa izuzecima za sastojke koji se ne mogu nabaviti iz Švajcarske, kao što je kakao.

Istraživanja su pokazala da se određeni proizvodi označeni kao "made in Switzerland" prodaju po ceni 20 odsto višoj od uporedive robe drugog porekla, pri čemu prodajna cena raste i do 50 odsto za luksuzne artikle.

Od 1908. Toblerone se proizvodi u glavnom gradu Švajcarske, Bernu, čija je heraldička životinja – medved – skrivena unutar slike Materhorna na ambalaži.

Naziv poslastice je kombinacija prezimena pronalazača izgleda čokoloade, Teodora Toblera, i torone, nugat poslastice od prženog badema tipične za božićne tradicije u jugozapadnoj Evropi.

U 2016. godini, "Toblerone" je osvojio naslove kada je povećao praznine između trouglastih komadića čokolade na pločicama koje se prodaju u Velikoj Britaniji, navodno da bi mogao da proda manju gramažu po istoj ceni, ali po smanjenoj težini. Godinu dana kasnije, "Mondelez" je takođe smanjio težinu "Toblerona" trouglića na tržištu u Nemačkoj, tako što je broj trouglova smanjio sa 15 na 11.

Takve "kontroverze" garantovale su brendu slobodan marketing, pri čemu je prodaja navodno rasla uprkos navodnom gnevu među kupcima. Čokolada je vraćena u prvobitni oblik 2018. godine.

"Mondelez", koji je vlasnik Toblerona od 2012. godine, najavio je prošle godine da će od kraja 2023. preseliti deo proizvodnje u svoju fabriku u Slovačkoj, gde takođe proizvodi brend čokolade "Milka" prvobitno, takođe napravljen u Švajcarskoj.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još