Otvaranje tržišta prevoza železnicom

BEOGRAD, 26. avgust 2011. (Beta) - Novi zakon o železnicama omogućiće efikasniji železnički sistem u Srbiji i integrisati železnice u tržište transportnih usluga, izjavio je u petak agenciji Beta pomoćnik ministra za infrastrukturu Srbije Dejan Lasica.

On je kazao da će Predlog zakona o železnici, koji Vlada Srbije usvojila u četvrtak, definisati proceduru otkupa železničkih trasa od upravljača i proširiti ovlašćenja Direkcije za železnice.

"Direkcija za železnice postoji od 2006. godine, a sada su uskladjena njena ovlašćenja sa pravilima Evropske unije (EU), a to podrazumeva uvodjenje u tu Direkciju tela za bezbednost, za regulisanje tržišta i tela za izdavanje licenci i sertifikata", kazao je Lasica.

"Druga bitna izmena koju će doneti novi zakon o železnicama je uskladjivanje direktive o upravljačima infrastrukture sa direktivama EU", naveo je Lasica.

On je pojasnio da to podrazumeva postupak na koji način će železnički prevoznik morati da ispuni proceduru prema upravljačima infrastrukture da bi dobio odredjenu trasu ili pravo da vrši prevoz na prugama, što će omogućiti liberalizaciju prevoza železnicom.

...

Pogledajte još