Danas je svetski Dan Roma

BEOGRAD, 8. aprila - Danas se širom sveta obeležava Dan Roma, kojima se već nekoliko decenija bave brojne svetske vladine i međunarodne organizacije, institucije i političari, ali njihov ekonomski, politički i društveni položaj nije se bitnije poboljšao. 

Najstariji izbeglički narod, koji je u stalnom, često prinudnom kretanju i seobama, živi uglavnom, na marginama društva, sa najmanje prava i uvažavanja.

Ustanovljen kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj ovog naroda, a zemlje u kojima živi podstakle na borbu protiv njegove segregacije i diskrimimacije, Svetski dan Roma, kao što je to i obično slučaj sa praznicima, bude jedan od retkih dana u godini kada se građanstvo podseti na probleme neke grupe. 

Odluka da se 8. april obeležava kao njihov dan doneta je na Prvom svetskom kongresu Roma u Londonu od 4. do 8. aprila 1971, kada je usvojeno ime naroda Rom, što na maternjem jeziku znači čovek. Nešto kasnije osnovana je i Međunarodna unija Roma.

Problem njihovog nedovoljnog ekonomskog razvoja i neadekvatnog društvenog položaja postao je jedan od glavnih problema Evrope, u kojoj, u gotovo svim njenim državama, gde su i najveća nacionalna manjina, živi oko 12 miliona Roma.

Romska deca su van školskog sistema, njihovi roditelji nezaposleni, većina porodica živi u nehigijenskim uslovima na periferijama gradova i naselja, a svuda su suočeni sa nemaštinom, nasiljem na rasnoj osnovi i diskriminacijom.

Stopa siromaštva među Romima ponekad je 10 puta veća nego kod ostalog stanovništva, u obrazovnim sistemima nekih zemalja čak 90 odsto Roma ne završi osnovnu školu, a između 50 i 80 odsto romske dece, zbog postojanja segregacije pohađa škole namenjene deci ometenoj u mentalnom i fizičkom razvoju.

Položaj Roma isti je i u Rumuniji, Bugarskoj, Slovačkoj..., 88 odsto živi ispod granice siromaštva, dok je u Mađarskoj, prema istraživanjima, njihov položaj najgori. Ni u zapadnoj Evropi, gde živi oko milion Roma, nije mnogo bolje pripadnicima te manjine. Oni ne bude posebnu pažnju među velikim brojem ostalih "obojenih" imigranata.

N.D.

Pogledajte još