Most na Adi - Most patrijarha Pavla

Predlog " Most patrijarha Pavla" dobio je 428 glasova, sledi predlog "Beogradska harfa" sa 350 glasova i "Teslin most" sa 308 glasova.

Šaljivi predlog da se most nazove "Mrkina pusta želja" dobio je 203 glasa, dok je za naziv "Novakov most" glasao 191 posetilac portala nadlanu.

Inicijativa da se novi most nazove po patrijarhu Pavlu pokrenuta je i preko fejsbuka, a predlog Beogradska harfa prvi su podržali umetnici Beograda.

Patrijarh Pavle
Patrijarh srpski Pavle (svetovno ime Gojko Stojčević) rođen je 1914. godine u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u Hrvatskoj.
Monaške zavete dao je u manastiru Svete Trojice u Ovčaru. Za episkopA raško-prizrenskog ustoličen je 1957. godine, u prizrenskoj Sabornoj crkvi. Godine 1990.izabran je za patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Tada rekao: "Moje su snage slabe, to svi znate. Ja se u njih ne nadam. Nadam se u vašu pomoć, kažem i ponavljam, u pomoć Božju kojom me je on i do sada držao".

Patrijarh Pavle je ostao upamćen u narodu po svojoj skromnosti i asketnskom načinu života. Hodao je slobodno ulicama bez telohranitelja i koristeći kao i većina građana gradski prevoz. Još se prepričava njegova rečeninca kada je izlazeći iz Patrijaršije upitao "čija su to tolika luksuzna kola parkirana"? Odgovoreno je da su to kola vladika, što je patrijarh Pavle prokomentarisao rečima "šta bi tek vozili da se nisu zavetovali na skromnost". Upokojio se 2009. godine

Čitaoci portala Nadlanu.com su u svojim komentarima predložili da se most preko Ade zove i po ličnostima koje su svojim delom dale nezibrisiv pečat šarmu Beograda, kao što su Duško Radović ili Moma Kapor.

Bilo je i poetičnih predloga : "Adađo, Beli anđeo, Nova nada". Pošto Beograd već ima zgradu Beograđanku, pojedini posetioci našeg portala misle da bi novi most trebalo nazvati, Beograđanin. A u konkurenciji su bila i imena drugih ličnosti koje su obeležile istoriju, kulturu i nauku Beograda, kao što su Arčibald Rajs, Ivo Andrić, Mihajlo Pupin, Mileva Ajnštajn.

Najviše građana, koji su tokom 13. i 14. avgusta obišli novi most na Savi, predložilo je da njegovo ime bude jednostavno - "Most na Adi".

Tokom tog vikenda kada je most bio otvoren za posetioce, od oko 65.000 građana koji su obišli most, predloge za ime dalo je ukupno njih 13.774. Ime "Most na Adi" predložio je 3.341 građanin, saopštila je opština Novi Beograd.

Naziv "Harfa" je na drugom mestu sa 1.038 glasova, a zatim slede predlozi da most dobije ime pokojnog patrijarha Pavla, za šta se izjasnilo 813 građana.

Fotografije novog mosta možete pogledati i ovde.

Most na Adi, biće otvoren za saobraćaj tek u decembru. Imena ulica, trgova, mostova može da predloži svako, od pojedinaca do grupa građana i raznih institucija. Pošto Komisija prihvata inicijativu, predlog se šalje Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pa ako je njihovo mišljenje pozitivno, konačnu odluku donosi Skupština grada.

Ako imate neki predlog slobodno se javite.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.