Beograd i Priština da smanje tenzije

BEOGRAD, 27. avgusta 2011. (Beta) - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun u redovnom izveštaju o Kosovu pozvao je sve strane da se uzdrže od jednostranih poteza koji bi mogli da ugroze napredak ostvaren u dijalogu Beograda i Prištine i apelovao da dalje ne povećaju napetost.

Ukupna bezbednosna situacija na severu Kosova u periodu od 16. aprila do 15. jula koji izveštaj pokriva, bila je relativno mirna, ali su se tenzije povećale krajem tog perioda, navodi se u izveštaju koji će biti predstavljen na sednici Saveta bezbednosti UN u ponedeljak.

"Na severu Kosova, rastuće tenzije ostaju razlog za zabrinutost. U tom pogledu, i dalje čvrsto naglašavam da osetljivo pitanje u vezi sa severom Kosova može biti rešeno jedino mirnim sredstvima na osnovu kosultacija sa svim zajednicama na terenu i bez jednostranih akcija", navodi Ban Ki Mun u izveštaju u koji je Beta imala uvid.

"Pozivam sve strane da se uzdrže od akcija koje mogu podriti napredak ostvaren u dijalogu i pojačati tenzije, i da rade zajedno da izbegnu dalje pogoršanje situacije", dodaje se u dokumentu koji pokriva period pre akcije specijalne jedinice kosovske policije ROSU na administrativnim prelazima Kosova prema centralnoj Srbiji.

Generalni sekretar UN je izrazio zadovoljstvo što je u pokrivenom periodu intenzivirani dijalog Beograd i Prištine doneo konkretne rezultate tri meseca posle njegovog pokretanja.

..

Pogledajte još