Srbija neće prelaziti crvene linije zbog EU

U intervjuu EurAktivu i agenciji Beta, Djelić je rekao da će Srbija, nakon ispunjavanja haškog uslova i usvajanja zakona o restituciji i javnoj svojini do kraja septembra, u potpunosti ispuniti agendu u domenu reformi, a da se fokus prebacuje na dijalog sa Prištinom.

"Po akcionom planu iz decembra meseca prošle godine imali smo dve obaveze - prva da se dogovorimo oko carinskog pečata i da se dogovorimo oko predstavljanja kosovskih zvaničnika na regionalnim i medjunarodnim forumima što bi omogućilo da budu prisutni, a da naša državna politika ne bude ugrožena. To su teme za dijalog koji će se obnoviti 2. septembra u Briselu", rekao je on.

Kad je reč o mogućnosti da se u toj rundi pronadje rešenje za carinski pečat, Djelić kaže da se "bilo blizu rešenja", ali da se Priština odlučila za jednostrane akcije što je, kako je ukazao, "dovelo do velike napetosti i do teškoća ne samo za Srbiju već i za ceo region".

On, medjutim, očekuje da će nova runda omogućiti da se reši i to pitanje. "Veoma je bitno u ovom momentu da se ne iskoristi očekivanje dodeljivanja statusa kandidata da se pokuša izvršiti neprimereni pritisak na nas, da se pokuša iščupati nešto što prevazilazi 'crvene linije' naše politike, jer to jednostavno neće biti moguće", ukazao je Djelić.

(Beta)

Pogledajte još