GLAVOBOLJA I ZDRAVLJE: Šta nam bolovi u glavi zapravo govore?

Glavobolja i zdravlje su, verovali ili ne, veoma povezani. Ako ste oduvek mislili da su napadi glavobolje „uobičajeni“, onda je vreme da sagledate problem sa medicinske tačke gledišta. Moguće je da vam bolovi u glavi šalju SOS signale iz tela!

Kada se glavobolja pretvori u pravu noćnu moru, ostajemo mirni – jer u najbližoj apoteci uvek postoji lek protiv bolova, nakon čega možete odmah da nastavite sa poslom – i to sa većom produktivnošću, brzinom i boljim raspoloženjem.

Međutim, doktori na ovo gledaju sa dozom skepticizma, jer nije uvek glavobolja slučaj koji vas ne obavezuje da posetite specijalistu. Pre svega, to je simptom koji može biti uzrokovan čitavim nizom bolesti, od hipertenzije do poremećaja centralnog nervnog sistema. Ozbiljni uzroci glavobolje takođe uključuju mišićnoskeletne poremećaje zbog sedentarnog načina života, preteranog stresa i umerenih do teških poremećaja vratne kičme.

Sve ovo može zvučati pomalo zastrašujuće, ali jasno pokazuje da se iza uobičajene glavobolje možda krije nešto ozbiljnije. Koje uobičajene poremećaje u telu može signalizirati glavobolja?

Glavobolja i zdravlje

Naučnici se slažu da su glavobolje posledica „oticanja“ krvnih sudova, što dovodi do istezanja nerava koji ih okružuju i naknadnog pokretanja signala bola. Takođe se razlikuju odvojene „vrste“ glavobolje: migrena, zagušenje i napetost.

Tipovi glavobolja

Zagušenje

Ovaj tip najčešće karakteriše jednostrana glavobolja koja se vraća u ciklusima i lokalizovana je. Može se pojačati tri sata i tek onda nestati.

Migrena

Migrene se mogu podeliti u četiri stadijuma. Prva faza je prodromalna. Počinje nekoliko dana pre pojave prvog bola i može rezultirati zevanjem, osećanjem ukočenosti u predelu grlića materice i željom za stalnim grickanjem.

Druga faza je aura. Traje od 20 do 60 minuta i karakterišu ga specifični fizički osećaji, kao što su svetle tačke pred očima, utrnulost lica ili jednog dela tela, teškoće u govoru ili nekontrolisani trzaji.

Sledeća faza je faza napada, koja može trajati od 4 do 72 sata. Tokom ovog perioda, osoba doživljava bol u glavi, pati od povećane osetljivosti na svetlost, dodir, mirise i zvukove. Ovi simptomi takođe mogu biti praćeni napadima mučnine. Kada dođe do postdromalne faze, osoba oseća nalet umora i povećanu nervozu.

Glavobolja i zdravlje i napetost

Glavobolje mogu biti uzrokovane i napetošću mišića u glavi ili vratu. Za razliku od migrene, za koju može biti genetski predisponirana, napetost je sveprisutna pojava sa kojom se svi danas suočavaju. Među faktorima koji ih izazivaju mogu se izdvojiti stres, dehidracija, autoimune bolesti itd.

Glavobolja i zdravlje - kada i zašto imamo bolove u glavi?

Da bismo tačno govorili o hroničnoj glavobolji, ona mora trajati 15 ili više dana mesečno, tri meseca zaredom. Ali ako vam napadi ne daju odmora, na primer, samo dve nedelje, to ne znači da se problem može poništiti – u ovoj situaciji, bolje je zakazati pregled kod specijaliste. Da ne biste gubili vreme, nudimo vam da saznate šta glavobolja zapravo može da kaže o vašem zdravlju.

1. Dehidrirani ste

Kod glavobolje, prva stvar na koju treba obratiti pažnju su navike u ishrani i količini vode koja se konzumira dnevno. Vrlo često, uporna glavobolja ukazuje na dehidrataciju. Ako konzumirate malo, manje kiseonika počinje da teče u mozak, što dovodi do bolova. Da biste to izbegli, pokušajte da obratite pažnju na osećaj žeđi, osećaj suvoće u ustima, pa čak i žutilo urina, ako se pojave takvi simptomi. Pokušajte da pijete što više vode i u ishranu uključite namirnice koje sadrže najviše vode (paradajz, lubenica, celer).

2. Anemija

Anemija je uzrokovana nedostatkom crvenih krvnih zrnaca, koji su odgovorni za transport kiseonika kroz ćelije i tkiva tela. Nedostatak crvenih krvnih zrnaca može dovesti do povećanog umora, osećaja slabosti, problema sa disanjem, itd. Teži slučajevi anemije takođe mogu izazvati glavobolju. Među faktorima bolesti najčešći su nedostatak gvožđa, nizak nivo vitamina B12 i (ili) folne kiseline. Kod prvih znakova ove bolesti, odmah se obratite lekaru.

3. Glavobolja i zdravlje... i disbalans horomna

Kod žena, glavobolje su često povezane sa PMS-om (predmenstrualnim sindromom), pa obratite pažnju na ovu činjenicu ako zaboravite da obeležite važne datume u svom ličnom kalendaru. Pre menstruacije, nivo estrogena u ženskom telu naglo opada, što može dovesti do akutnog bola u glavi.

Ali nije samo to: menopauza, perimenopauza, postpartum i trudnoća – ovi posebni periodi ženskog zdravlja mogu biti praćeni i glavoboljom, jer su povezani sa drastičnim hormonalnim promenama. Ali ovo je više norma nego odstupanje, iako je sa teškim migrenama najbolje konsultovati specijaliste i napraviti preventivni kurs za ublažavanje napada.

4. Neravnoteža cirkadijalnog ritma

Ako se sistematski budite prerano ili kasno, to može dovesti do čestih glavobolja. A greška je oboren biološki sat. Pokušajte da vodite računa o tome koliko sati odmora vam je potrebno da ne biste klimnuli sledećeg dana i držite se tog broja redovno – čak i dok ste na putovanju. Ovi drugi, inače, često postaju krivci napada migrene, posebno ako se preselite u sasvim drugu klimu i vremensku zonu.

5. Glavobolja i zdravlje i prekomerni unos kofeina

Poznato je da kofein izaziva vazokonstrikciju. Ako svaki dan konzumirate napitke od kafe, a odjednom odlučite da jedan dan prođete bez šolje aromatičnog napitka, nesuženi krvni sudovi i glavobolja će vas svakako podsetiti na ovaj propust. Istina, mnogi stručnjaci ovo stanje ne smatraju nezdravim i savetuju da ne pijete više od dve šoljice takvog pića dnevno – da ne biste pili „previše“, ali da istovremeno ne patite od glavobolje ako ste strastveni ljubitelj kafe.

6. Hronično oboljenje kao uzrok glavobolje

Glavobolja može biti nuspojava brojnih hroničnih stanja, kao što su fibromialgija (hronični mišićno-skeletni bol), lupus i dijabetes. Međutim, važno je znati i druge simptome koji prate takve dijagnoze. Na primer, kod lupusa, glavobolja prati povećan umor, bol u zglobovima i iritacije kože koje se pogoršavaju na sunčevoj svetlosti. Stoga, pre nego što donesete ishitrene zaključke, trebalo bi da procenite jačinu glavobolje, pratite njenu učestalost i, ako je potrebno, konsultujte specijalistu.

7. Vaše telo je pod stresom

Stres je drugačiji – ponekad smo jasno svesni njegovih uzroka, a ponekad čak ni ne shvatamo da smo nervozni . U drugom slučaju, obična napetost u glavi lako se može pretvoriti u migrenu, a ovo je potpuno drugačiji nivo bola i nelagodnosti. Kada je telo pod stresom, mišići vrata i skalpa počinju da se intenzivno kontrahuju (grče), vršeći pritisak na nerve i izazivajući bol. Ako često doživljavate nerazumljive (i jake) napade glavobolje, vreme je da se zaustavite i analizirate situaciju: koliko ste dobri na skali od jedan do pet? Zašto je ovo tako, a ne drugačije? A šta je uticalo na vaše stanje – ovakvo kakvo je sada? Zapamtite: introspekcija i svestan odnos prema svom telu su iznad svega.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još