Hleb i dalje poskupljuje

Tokom aprila najavljen dalji skok od 10 odsto, a još uvek je najjeftinija vekna čačanskog proizvođača "Ishrane", koja se prodaje za 24,99 dinara

Poskupljenja hleba, koja su počela krajem prošlog meseca širom Srbije, nastavljaju se i dalje, pa tako u Užicu od juče vekna belog hleba od pola kilograma Pekarskog preduzeća "Sreten Gudurić" košta 35 dinara, što je za pet dinara više nego do sada. 

Do proteklog leta, privatni pekari su se uglavnom dogovarali oko datuma i visine poskupljenja, što su često pratile i pekare u državnom vlasništvu, ali je još prošle jeseni odlučeno da će svako o tome donositi odluku pojedinačno, u skladu sa svojim poslovnim interesima. Tako su danas cene u raznim gradovima Srbije prilično šarolike, ali je većina proizvođača najavila da će tokom aprila doći do povećanja od 10 odsto, a ponegde je vekna od pola kilograma već dostigla i cenu od 40 dinara. Još uvek je najjeftiniji hleb čačanskog proizvođača "Ishrane", koja se prodaje za 24,99 dinara, dok se kod manjih pekara vekne belog hleba od pola kilograma prodaju po ceni od 30 do 35 dinara. Posle dvonedeljnog odlaganja da primene odluku o povećanju cena hleba, privatni pekari u Zrenjaninu juče su istakli nove cenovnike, jer je to učinio i "Žitoprodukt", potvrdio je Tanjugu predsednik sekcije privatnih pekara Zoltan Fodor. 

Tako se u 47 privatnih pekarskih radnji vekna od 500 grama hleba od brašna tip 500 prodaje za 35 dinara, a vekna domaćeg iz privatnih pekara sada je 38 dinara. "Ekstrabeli" od 500 grama ispečen u "Žitoproduktu", umesto dosadašnje cene od 31 dinar, nudi se za 35 dinara, "banatski" od 600 grama, umesto 32, po 37 dinara, a pola kilograma hleba s mekinjama, umesto dosadašnjih 27 dinara, od danas staje 31 dinar. 

Novosadska pekara "Univereksport" prodaje veknu belog hleba od 500 grama po ceni od 27 do 29 dinara, dok je kod proizvođača AD "Hleb" 38 dinara. Hleb "Žitomlina" u Jagodini košta 35 dinara, a Industrijske pekare "Topolina" u Bačkoj Topoli 38, dok se cene kod privatnih pekara kreću oko 40 dinara. U Beogradu vekna hleba "sava", koji proizvode Beogradska pekarska industrija i "Klas" košta 38 dinara, a beli hleb od 500 grama najvećeg niškog prozvođača "Žitopeka" 40 dinara, dok je cena vekne crnog hleba 36 dinara i neće se dalje povećavati. Vekna belog hleba od 500 grama kragujevačkog Mlinsko-pekarsko preduzeća "Žitoprodukt" košta od 32 do 35 dinara. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.