Stefanović: Ukidanje institucija neće biti tema dijaloga

"Ukidanje srpskih institucija nije predmet dijaloga, niti će biti. Tema dijaloga može biti pitanje severa Kosova i Metohije , mi smo to i ranije najavljivali i spremni smo o tome da razgovaramo, ali ni to u ovom trenutku nije na dnevnom redu, a kada ce biti stvar je dogovora", rekao je Stefanović za Emg.rs.

Šef pregovaračkog tima je rekao da je dijalog uvek imao statusnu dimenziju i da se i ranije i sada pokazalo da je vrlo stetno njegovo ograničavanje na tehnički nivo.

"U suštini, imamo dijalog oko životnih, praktičnih pitanja. Svako od tih pitanja u sebi ima jaku političku i statusnu dimenziju", kazao je Stefanović.

Prema njegovoj oceni ono što je važno jeste to što je Beograd postigao neke dogovore oko preduslova vodjenja dijaloga.

"Ti dogovori su pre svega da svaka strana ima pravo da gleda na pitanje statusa kako želi, to je njeno legitimno pravo i niko ne treba da pokušava da to videnje promeni. Isto tako je dogovoreno da tokom trajanja dijaloga nijedna strana ne sme da narušava situaciju na terenu jednostranim potezima", izjavio je Stefanović.

Šef beogradskog pregovaračkog tima ocenio je i da se Srbija trenutno ne nalazi u "mat poziciji", navodeći da ni u skorijoj prošlosti nije imala neku lagodnu poziciju.

Prema njegovoj oceni predstojećim dijalogom Srbija dobija mnogo jer je to jedini način da se reše postojeći problemi.

Navodeći da ce jedna od tema razgovora Beograda i Prištine koji će se 2. septembra odžati u Briselu biti pečati, Stefanović je rekao da će se problem rešiti u korist normalnog protoka robe preko administrativne linije na način koji ne prejudicira status.

BEOGRAD, 27. avgusta 2011. (Beta)

Pogledajte još